Europa Report (2013)

EuropaReportPosterfullcolor590-01

Filmul: Europa Report
Data aparitiei: 2013
Gen: Found-footage – Thriller
Durata: 1h 30 min
Regia: Sebastian Cordero
Actori: Michael Nyqvist, Sharlto Copley

 
Despre ce e vorba?
Un echipaj internaţional forma din şase astronauţi, printre care Michael Nyqvist şi Sharlto Copley, porneşte într-o misiune de durată către una dintre lunile lui Jupiter – Europa, cu scopul declarat de a cerceta şi a confirma/infirma existenţa unor forme de viaţă sub crusta de gheaţă a planetei. Odată cu apropierea de destinaţie, accidentele încep să se ţină lanţ şi, foarte repede, situaţia degenerează într-o luptă pentru supravieţuire.
 
Cine joacă?
Prea puţine feţe cunoscute, poate doar Michael Nyqvist şi Sharlto Copley (The A-Team, District 9). Dar, la urma urmei, câte dintre figurile astăzi “tradiţionale” ale astronauticii mondiale erau cunoscute lumii întregi înainte de a ieşi în spaţiu, ori de-a păşi pe Lună?
 
Cum mi s-a părut?
Dac-ar fi să mă rezum la un singur cuvânt – interesant. Vizual, filmul stă foarte bine. Colajul de secvenţe needitate, preluate de pe diverse camere de luat vederi – unele dintre ele afectate de radiaţii cosmice –, dezvăluie un peisaj europan [exprimare aproape oficializată de Sir Arthur C. Clarke, prin tetralogia Odiseelor spaţiale] mirific, glacial, impunător şi înfricoşător. Pentru un cititor al amintitelor volume de literatură sci-fi, este o adevărată desfătare.

Pe de altă parte, una dintre lacunele importante ale filmelor found-footage este justificarea credibilă a faptului că unul (sau mai multe) dintre personaje filmează absolut tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. Europa Report elimină din start acest neajuns, trimiţându-şi protagoniştii în spaţiu, într-o misiune monitorizată permanent – video şi telemetric – de pe Pământ.

Odată cu apropierea de Jupiter şi de Europa, acţiunea se precipită şi experienţele echipajului devin tot mai stranii, filmul forţând câteva momente horror – nu prea reuşite. Ca şi într-un alt footage spaţial, Apollo 18, de la un anumit moment, scenariul încearcă să pară ceea ce nu este – o poveste de groază –, aruncând filmul în derizoriu.

Limbaj: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Oameni educati, echipajul Europa 1 nu vorbeste urat, dar, sub stres, mai scapa cate o “perla”.
Violenta: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Filmul este mai degraba tensionat decat violent. Pe masura ce echipajul expeditiei este lovit de probleme, actiunea capata accente horror, dar nimic nu este dezvaluit pana aproape de final. Mare parte a necazurilor sunt accidente, insa moartea unui personaj are un impact semnificativ asupra celorlalte.
Sex: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Cand asolizezi pe un corp ceresc necunoscut, acoperit de o gheata sub care licaresc lumini stranii, iar lucrurile incep sa mearga din ce in ce mai prost, nu-i mai arde nimanui de nebunii.
Alcool, droguri: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
In afara unor pastile de dormit, astronauţii noştri sunt copii cuminţi, chiar şi lăsaţi de capul lor, la milioane de kilometri in spaţiu.

 
Concluzia
Europa Report se “simte” ca o docu-dramă Discovery [sau National Geographic, în funcţie de operatorul de cablu pe care îl agreaţi]: imagistică deosebită, acţiune şi personaje realiste, fără înflorituri – drept pentru care îşi va atrage acelaşi gen de audienţă. Pentru publicul larg, s-ar putea să fie un film plictisitor, cel puţin în primele 60 de minute.

Nota per ansamblu: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *