Fast & Furious 6 (2013)

Fast-Furious-6-Official-Super-Bowl-Spot-2013-Trailer-1080P-HdÎn 2001 apărea The Fast and the Furious, un film despre cursele (auto) de stradă ilegale, cu toate elementele specifice genului: băieţi răi, maşini supărate şi fete (anorexice) nu foarte îmbrăcate. În consecinţă, filmul a fost un hit şi urmarea nu s-a lăsat mult aşteptată: doi ani mai târziu, 2 Fast and 2 Furious – ca majoritatea continuărilor de la Hollywood – nu reuşea să se ridice la nivelul originalului. A urmat apoi Tokyo Drift, o poveste ruptă de linia primelor două filme (clar influenţată de jocurile de succes ale vremii, Need for Speed Underground 1 & 2), care n-a însemnat practic nimic pentru franciză. Însă, odată cu partea a patra (Fast and Furious), majoritatea personajelor consacrate de primele două filme au revenit, seria reuşind să se reinventeze şi să se dezvolte, maşinile “bengoase” devenind doar nişte elemente adjuvante într-un cadru narativ ceva mai complex. Totuşi, a fost nevoie de un al cincilea episod – Fast Five – pentru ca seria să-şi dovedească adevăratul potenţial.

Doi ani mai târziu, Dominic (Vin Diesel), Brian (Paul Walker), Mia (Jordana Brewster), Roman (Tyrese Gibson), Han (Sung Kang), Gisele (Gal Gadot), Tej (Ludacris) – deşi certaţi cu legea după ultima aventură în Rio – sunt chemaţi într-o ultimă acţiune de neobositul agent federal Hobbs (Dwayne Johnson), pentru a opri un mercenar periculos (Luke Evans) şi echipa acestuia, în care se regăseşte o figură neaşteptată: Letty (Michelle Rodriguez).

De data aceasta, lucrurile se întâmplă în Europa – Londra şi Spania – şi păstrează acelaşi nivel de spectacol cu care seria şi-a obişnuit fanii. Super-maşinile nu lipsesc, dar nu sunt elementul central: la un moment dat, prim-planul revine indiscutabil unui tanc “zămislit” de un tir, într-o urmărire inegală pe un drum suspendat. Umorul nu lipseşte nici el, Tyrese Gibson reconfirmându-şi statutul de măscărici al găştii, iar acţiunea este condimentată cu câteva scene de luptă pe cinste – mai ales că Riley, ajutorul lui Hobbs, este nimeni alta decât Gina Carano, fosta luptătoare MMA.

Pe scurt, Fast & Furious 6 este o cursă nebună de la început până la sfârşit, potenţată cu poveşti personale şi de familie, întreţinută de figurile binecunoscute din episoadele anterioare, în care logica şi verosimilul se pierd câteodată pe parcurs – dar, chiar şi aşa, distracţia şi adrenalina sunt garantate.

Ultimele 30 de secunde ale filmului (intercalate în genericul de final) sunt, fără îndoială, extaziante pentru împătimiţii genului, căci în scenă intră nimeni altul decât Mister Transporter Jason Statham, astfel încât Fast & Furious 7 se anunţă mai exploziv ca niciodată.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *