Filmar

FilmarCristian Tudor Popescu (2013)
Filmar este o colecţie de articole ce abordează, în principal, subiecte legate de cinematografie, printre care se strecoară şi analizele unor evenimente din cotidianul românesc. Cu alte cuvinte, autorul vorbeşte despre filme mai vechi sau mai noi, construieşte paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi personaje publice, comentează despre festivaluri de specialitate şi premiile oferite în cadrul acestora, comentează evoluţiile diverşilor actori şi regizori.

Simplist la prima vedere, materialul din Filmar nu este accesibil oricui, perspectiva unui doctor în cinematografie, diferă esenţial de percepţia spectatorului obişnuit. Ca să vă faceţi o idee, în cele 248 de pagini ale volumului, am găsit comentate (sau amintite) ceva mai mult de  o mână de titluri pe care le-am văzut şi eu [având pretenţia că am o cultură cinematografică mai presus decât cea a omului obişnuit de pe stradă, sunt totodată conştient de caracterul comercial al majorităţii filmelor pe care le văd, implicit al review-urilor pe care le public pe blog]: The Hurt Locker, Inception, Shutter Island, Avatar, Django Unchained, Inglorious Bastards.

Mai mult, dintre filmele româneşti (multe) care “apar” în Filmar, eu n-am văzut niciunul. Dar lectura rămâne atractivă, nu atât prin titlurile menţionate de autor, cât prin viziunea pătrunzătoare a criticului, care poate reduce un întreg film la o singură scenă sau replică.

Pentru amatorii de lectură sau film deopotrivă, Filmar este o propunere interesantă.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *