Filme şi grădini

gardeningÎn funcţie de filmul american pe care-l urmăreşti, imaginea succesului este un stereotip.

În comediile cu adolescenţi, au succes indivizii care se apropie cât mai mult de un ideal de frumuseţe fizică. În blockbuster-urile în care curg râuri de sânge, în ciuda miilor de gloanţe care zboară aiurea, fără să nimerească pe nimeni, succesul ia forma unei maşini de ucis cu chip uman şi cu o interesantă condiţionare morală, care îi permite să curme vieţi pentru că numai aşa binele va triumfa în lume. În dramele politice, succesul aparţine congresmen-ilor corupţi, parveniţi prin afaceri murdare, corupţie şi şantaj. Într-un final [subiectiv, căci lista se poate întinde aproape la nesfârşit] în comediile de zi cu zi, succesul este apanajul celor bogaţi, care toată ziua joacă golf, ori se ocupă de grădinărit printre răsaduri perfecte de trandafiri – cu aerul că îndeletnicirea lor este cea mai simplă şi mai firească din lume.

După cum lesne vă închipuiţi, gazoanele impecabile care împrejmuiesc reşedinţele de vis ale unora, sau grădinile picturale în care se consumă teribile poveşti de dragoste sunt rodul muncii altora, oameni mulţi şi nevăzuţi, care nu apar în filme decât cel mult sub forma unui servitor bun la toate.

Pe lângă munca brută, în spatele decorurilor naturale luxuriante din filme stă şi o anume ştiinţă, ridicată la nivel de artă. Horticultură, grădinărit, peisagistică – spuneţi-i cum vreţi –, ea presupune atât cunoaşterea foarte bună a lumii vegetale, cât şi o logistică performantă, care să faciliteze întreţinerea paradisurilor verzi [în accepţiunea clorofiliană a termenului, pentru a nu se confunda cu verdele artificial al studiourilor de producţie digitală]. Aceste lucruri nu se văd de obicei în filme, dar, spre norocul nostru, pe net se găsesc din belşug atât informaţii despre toate plantele pământului, cât şi variante pentru întreţinerea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi ori microagricultură.

Pentru oricine caută, de la împătimiţi ai grădinilor până la orăşeni de periferie dornici să-şi lucreze cu mâna lor acareturile de pe lângă casă, internetul oferă soluţii virtual nelimitate, de la oferte pentru pulverizatoare, până la motofierăstraie electrice ieftine. Pentru un exemplu, click aici.

Sigur, nu este un demers de natură să crească (prea mult) gradul de înţelegere asupra turnării unui film, dar sigur va oferi amatorilor satisfacţia personală – şi, de ce nu, profesională – a utilizării unor produse de ultimă generaţie, moderne, ergonomice, eficiente şi încadrate într-un raport calitate-preţ optim.

Până la urmă, curăţarea unei grădini, ori îngrijirea unui gazon este o experienţă care îmbogăţeşte trupul şi spiritul, mult mai mult decât un film.

Comments

    1. Visul american al celor care isi permit sa angajeze alti oameni sa le taie boschetii si sa le tunda iarba.

      Visul american al individului “de drept comun” se construieste mai degraba in jurul canapelei din fata televizorului si al unui 6-pack de bere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *