Flight (2012)

MV5BMTc4Njk3MDM1Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwODgyOTMxOA@@__V1__SY317_În ţara cu cea mai permisivă legislaţie din lume în ceea ce priveşte alcoolul la volan [@Rudolph: să ştii că aşa zice-n film; n-am verificat dacă se confirmă şi-n realitate], căpitanul Whip Whitaker este acuzat de drinkin’ n’ driving… în timp ce, aflându-se la manşa unui avion de linie, aterizează forţat şi salvează viaţa a 96 de pasageri de la o moarte ca şi sigură.

Flight este drama unui alcoolic învederat, desfăşurată pe fundalul unui accident aviatic. Băut şi resuscitat cu cocaină, Whip Whitaker reuşeşte să reducă la minim consecinţele dezastruoase ale unei prăbuşiri (6 victime din 102 posibile), în condiţiile în care, în cadrul anchetei declanşate ulterior, niciunul dintre cei zece piloţi care au recreeat accidentul în simulator, n-a reuşit să evite distrugerea totală a aparatului şi moartea tuturor celor de la bord. Deşi considerat un erou de publicul american, Whitaker se dovedeşte incapabil să-şi învingă, de unul singur, dependenţa pentru alcool şi numai amintirea uneia dintre victime îl determină să-şi regândească viaţa.

Whitaker este interpretat magistral de Denzel Washington, pentru care rolurile de antierou se pare că au devenit marcă înregistrată. Oscilând pe tot parcursul filmului între febra alcoolului şi dorinţa de a da un sens existenţei sale, Whitaker/Washington ţine spectatorul suspendat de o întrebare aparent fără răspuns: te-ai urca vreodată într-un avion pilotat de un asemenea om?

Un film bun, poate un pic prea tărăgănat pe alocuri, cu un protagonist excelent. În alte roluri, John Goodman şi Don Cheadle.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *