G.I. Joe – Retaliation (2013)

gi-joe-retaliation-international-posterLa patru ani după ce soldăţeii Hasbro şi-au abandonat cutiile şi au luat cu asalt marele ecran, producătorii G.I. Joe au decis să-şi mai încerce o dată norocul. De data asta punând soarta omenirii pe umerii lui Dwayne Johnson, care preia conducerea în teren a Joe-ilor, de la Channing Tatum. Şi nu doar liderul se schimbă, căci Retaliation se rupe aproape complet de predecesorul Rise of Cobra, venind cu echipe (aproape) complet schimbate în ambele tabere combatante şi cu un cadru narativ independent de măcelul din primul film. Numai reţeta rămâne aceeaşi: evenimente în afara logicii şi a principiului cauză-efect, explozii pe bandă rulantă şi un scenariu la fel de tern – A împuşcă pe B, C sare în aer şi, până la urmă, binele câştigă. Din nou, personajele sunt maşini de ucis cu deficit de inteligenţă:

Duke: Drive it like you stole it!
Roadblock: You need a new catchphrase.

Aaa, şi regizorul este altul. Dacă în spatele lui Rise of Cobra se afla Stephen Sommers, creatorul unei miniserii mai vechi, dar de efect – The Mummy (1999) şi The Mummy Returns (2001) –, Retaliation este pus în scenă de Jon M. Chu, cel care a regizat şi… povestea lui Justin Bieber Never Say Never. Cu toate acestea, surprinzător sau nu, aventura Joe-ilor din 2013 nu este nici mai rea, nici mai reuşită decât prima tentativă, din 2009.

Ar fi, totuşi, două aspecte pozitive care sporesc valorea – comercială şi doar atât – a lui Retaliation: în primul rând, Dwayne Johnson este perfect în rolul colosului Roadblock; apoi, confruntarea montană dintre luptătorii ninja reprezintă o secvenţă inedită, chiar şi pentru filmele în care orice este posibil de dragul acţiunii.

În ceea ce priveşte actorii, doar Jonathan Pryce şi, parţial, Arnold Vosloo îşi reiau rolurile din episodul precedent. Pe lângă Dwayne Johnson, noutăţile sunt Bruce Willis (o apariţie strict de marketing, nimic impresionant), Ray Stevenson, Adrianne Palicki şi RZA. Channing Tatum reapare drept Duke în prima jumătate de oră, într-un segment al filmului care n-are nimic de-a face cu evenimentele majore de mai târziu. Ca şi în cazul lui Willis, celebritatea (nou-câştigată) a lui Tatum s-a tradus într-un posibil boost al încasărilor pentru Retaliation.

Filmul se încheie – desigur – cu un Va urma cât casa. Dacă încasările vor fi suficiente, mai mult ca sigur că the big boys with big(ger) guns se vor întoarce.

Comments

  1. l-am vazut si e ok, intr-adevar e doar un film de actiune fara nici o faza macar un pic mai inteligenta, dar daca esti interesat sa vezi un film de weekend cu actiune usurica si care sa nu te tina prea mult in suspans, e alegerea ideala 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *