Ignore List

collagemainSingurul lucru despre care Cronica vorbeşte mai puţin decât despre politică este fotbalul. Asta nu pentru că nu mi-ar plăcea [în copilărie, când nu băteam mingea în faţa blocului sau pe terenurile de sport, eram în tribuna stadionul Bacăului – în vremurile când echipa aceea mai însemna ceva], ci pentru că România nu mai are de mult fotbal, ci doar un circ alimentat de personaje dubioase şi întreţinut de televiziunile ahtiate după mascaradă şi prost-gust.

Ieri, întâmplător, am citit că ziarele de sport din România – respectiv ProSport şi Gazeta Sporturilor [să le numim aşa, ziare de sport, chiar dacă ele nu sunt nimic altceva decât nişte tabloide ceva mai ancorate în lumea sportului decât restul fiţuicilor de pe piaţă] – au luat de comun acord decizia de a exclude complet din paginile lor, celulozice sau virtuale, un personaj din fotbalul românesc.

Instinctiv, m-am gândit la Mihai Stoica, MeMeul huliganic care parazitează de ani buni aşa-zisul fotbal românesc. Însă, chiar dacă individul are suficiente antecedente ca să fie repudiat de întreaga presă, nu doar de două publicaţii, foarte rapid mi-am adus aminte de precedentul numit Gigi Becali: acum câţiva ani, unii oameni de litere au simţit nevoia să se detoxifice de acest personaj, dar iniţiativa a fost de mică durată şi amploare, astfel încât întâiul dintre ciobani şi-a continuat nestingherit circul… De ce acum ar fi altfel? Mi-e greu să cred că, refuzat de ziare, întâiul dintre manageri ar fi ignorat şi de televiziuni, care aleargă cu limba scoasă să-i ceară părerea înaintea vreunui meci cu miză mai mare sau mai mică pentru români.

Până la urmă, s-a dovedit că nu MM, ci Anamaria Prodan este ţinta boicotului jurnalistic.

Dar dacă privim dincolo de senzaţionalul pe care ProSport şi Gazeta vor să-l imprime gestului lor, ne dăm seama că nu e nimic spectaculos în toată povestea. Căci cine a creeat personajul Prodanca, dacă nu mass-media, ridicându-i comportamentul de mahalagioacă la rangul de etalon, în tabloide, reviste glossy şi pestriţe emisiuni TV? Cine, dacă nu presa, a umflat gogoaşa până când aceasta s-a spart, împroşcând-o cu rahat? Atitudinea jurnaliştilor n-are nimic educativ în ea, este doar o reacţie de autoapărare în faţa valului de lături emanat de “doamna” Reghecampf.

Ca să devină constructiv, demersul celor două cotidiane trebuie preluat la scară largă şi trebuie suplimentat cu alte epurări: MM Stoica, Mitică Dragomir – doar câteva exemple de personaje scabroase care căpuşează sportul românesc.

Greu de sperat la asemenea rafinament.

Comments

  1. Ca sa uiti de suparare, te invit la olepasa pe o tema mai interesanta, sfaturi pt burlacii interesati de o eventuala casatorie. Are voie sa raspunda, dca vrea, si orice alt blogger de sex sau identitate de gen msculin, indiferent de orientare sexuala, care a implinit minim 17 ani si o zi, chiar daca nu l-am invitat expres.

  2. Daca se aplica un asemenea ignore list fie si doar pentru unul din personajele mentionate de tine, mai exista spearnte pentru viata noastra culturala. Sincer ma indoiesc ca se intampla asa ceva. Cum ar supravietui televiziunile fara Andrea Tonciu? Cum?!

    1. O, sunt sigur ca, folosind putina imaginatie, viata fara Andreea Tonciu este posibila.
      Doar ca nimeni nu-si asuma acum sarcina de a reeduca un public prostit atat de usor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *