iJob sau n-ai job?

În ciuda rezonanţei americane din titlu, însemnarea de faţă priveşte un aspect cât se poate de mioritic.
Într-un (rar) moment de pauză, am luat la răsfoit site-ul gândul.info, având surpriza să descopăr următorul articol. Până se deschide link-ul, iată un rezumat al ceea ce veţi găsi acolo: AJOFM lansează o aplicaţie pentru smartphone care să-i ajute pe şomeri să-şi găsească un loc de muncă.

De fapt, nici nu cred că mai trebuie să accesaţi pagina cu pricina, căci lucrurile sunt cât se poate de clare: dacă eşti şomer şi beneficiezi de un ajutor de şomaj de (cel puţin) 525 RON [75% din venitul minim brut garantat, stabilit pentru 2012 la valoarea de 700 RON], statul român cel grijuliu te scuteşte de un drum până la chioşcul de ziare sau la Forţele de Muncă, trimiţându-ţi direct pe telefonul mobil lista cu iJob-uri disponibile.
Ceea ce nu rezultă din articol este faptul că acest proiect va fi continuat (probabil) de iniţiativa aceluiaşi stat român grijuliu, orientată către operatorii de telefonie mobilă, de ieftinire în masă a smartphone­-urilor şi a abonamentelor pentru pachete de date. Astfel, din cei 525 RON încasaţi de la stat, şomerul român va putea, după ce-şi achită cei 300 de RON la întreţinere (restanţă din luna trecută), după ce-şi asigură coşul lunar de cumpărături de 250 RON, după ce plăteşte fondul şcolii copilului de 100 RON şi – într-un final – după ce achită rata de 800 RON la becereu, pentru prima casă… aşadar, după toate astea, şomerul român va putea să-şi achiziţioneze şi primul smartphone, la un preţ minim, garantat şi prohibitiv.
Iată, deci, o măsură concretă prin care statul român va debloca piaţa muncii. O piaţă a muncii “atipică” [după cum a descris-o în 2011, cu nonşalanţă, o tanti de la o firmă de resurse umane, imediat ce mi-a respins CV-ul, pe motiv că nu mă încadrez în profilul căutat de angajator; era vorba de un post ce presupunea contacte externe, iar eu nu mă potriveam; era vorba de un job la care aplicasem cu câteva săptămâni înainte ca Agenţia să mă califice printre singurii 13 angajaţi din ţară apţi să urmeze un curs internaţional de management şi leadership la Torino], în care, dacă nu se angajează pe pile, nu se angajează nici absolvenţi – pe motiv de lipsă de experienţă, nu se angajează nici veterani – pe motivul (discriminatoriu) al vârstei, nu se angajează nici… De fapt, nu se angajează, ci doar se caută sclavi care să lucreze la negru, în condiţiile cele mai dezavantajoase pentru ei.
Aplicaţia este dezvoltată de un român, care lucrează în Londra. Un “expert clujean”, după cum scrie articolul, al cărui merit principal este – în opinia mea – nu aplicaţia pe care a conceput-o, cât abilitatea de a-i convinge pe naivii din România că trăim pe acelaşi picior cu lumile dezvoltate ale Europei, Americii şi Asiei, unde să iPhone, să iPod, să iMac ori să iPad [citiţi i = ai] este la fel de normal cu a avea două picioare şi două mâini.
Ori, dacă nu trăim aşa şi nu trăim acolo, măcar că avem acelaşi (hiper-) simţ civic precum japonezii, care nu concep să trăiască fără să muncească, fără să fie productivi sau utili societăţii în general…
Eu zic că e bine. Şomerii trecuţi de prima tinereţe, cu palmele bătucite de muncă, vor lua cu asalt shop-urile GSM, hămesiţi după internet pe mobil, iar şomerii abia trecuţi de primul liceu sau prima facultate [puneţi egal între cele două, liceu şi facultate, fiindcă gradul de analfabetism tinde, mai nou, să fie acelaşi] vor renunţa in-corpore la Angry Birds şi vor căuta cu smartphone-ul job-uri pentru care acum nici măcar nu se dau jos din patul călduţ ţinut de salariile părinţilor.
N-are cum să nu fie bine. Vorba aia, dacă n-ai pâine (şi nici corn, lapte sau măr guvernamental), mănânci cozonac. Aşijderea, dacă n-ai calculator acasă, iar abonamentul la cablu e restant de două luni, îţi iei net şi televiziune pe mobil.

Comments

 1. Dar de scoala in care toti profesorii au dat cataloagele pe tablete pentru a tine cataloage virtuale, dar n-au internet pentru a acces aplicatia si trebuie sa treaca notele in pauza, cand ajung in cancelarie (unde exista net) ai auzit?
  Dar de satul in care s-a investit in canalizare dar toata lumea are buda-n fundul gradinii si majoritatea nu-si permite o baie care sa fie racordata la canalizare ai auzit?
  Exemplul tau vine sa intregeasca lista aberatiilor pe care le gestioneaza statul lu’ peste.
  Si ne mai miram ca suntem in rahat pana la urechi …

 2. Sa stii ca si eu sunt suparat pe piata atipica a muncii din Romania, inca si acum sunt suparat, chiar daca nu mai concurez pe ea, si desi recunosc sincer ca nu am fost deosebit de constiincios la acumulat diplome de studii in domenii cat de cat social utile + experienta cat de cat credibila in vreo activitate anume…dar efectiv am remarcat si eu cand eram acolo ca nu se cauta oameni ai muncii ci efectiv sclavi la negru. Ai perfecta dreptate cu asta.

  1. Adica si in SUA se cauta sclavi, dar acolo sclavagismul e cat de cat standardiza cf unor forme legale, nu e la nivel de piata neagra si e total non-discriminatoriu. Iar pe UE se cauta la nivel oficial predominant oameni cu experienta de boieri, adica stapani si manageri de sclavi.

  2. Populatia din Romania, fiind si ea recent in UE, are pretentia sa li se creeze acest fel de oportunitati de boieri similare ca in UE de vest, dar problema e ca modelul de piata e cel sclavagist american timpuriu salbatec…asa imi explic eu nepotrivirea si rezultatul atipic.

  3. In Norvegia, care nu e in UE, modelul pietii muncii e unul feudal de stat, in care fiecare om este incurajat sa aspire sa devina latifundiar…problema e ca nemaiexistand iobagi, si sclavagismul nesindicalizat fiind ilegal, nu munceste nimeni si mancarea e ff rara si scumpa, desi asa in general este placut sa te simti latifundiar, iar daca se intampla cumva sa fii sclav, (mai frecvent daca esti strain din zona Greciei antice), esti in permanenta ferit de orice de sindicat, atat vreme cat le oferi sex oral din cand in cand, (exact ca si sclavii din Grecia antica, asa ca nu vei avea mari probleme de adaptare). Nu stiu cum este in Elvetia, astept sa ne povesteasca Vladen.

  4. Plicticos de identic. Nu zic, sunt diferente majore intre tari, dar nu la nivelul in discutie. Geneva (care-i republica -> canton=republica NU judet), pe motive de calvinism exacerbat, e foarte-foarte asemanatoare ca stil cu vestul norvegiei (la un nivel de-a dreptul surprinzator si care probabil tie ti-ar sari imediat in ochi daca ai citi pe blogul Kadiei [n.b ea e mult mai serios analitica decat mine in descrieri si problematici, eu incerc pe cat posibil sa fiu cat mai neserios]. O fi politica “non-UE da’ mandru!” dar recunosc tiparul helvet in ce zici acolo. Poate si fiindca zona Genevei e un pic atipica pe motiv de organizatii umanitare si internationale plus colt de rai pentru companii americane care vor sa aiba un satelit European (buzele geneveze sunt indisolubil lipite de popoul american, dar eu zic ca e o politica eficienta pentru populatie, adica merita prostitutia).

 3. Mai, stai asa, ca si somerul are sotie sau rude in strainatate. Eu am avut de-a face cu o domnisoara care se plangea ca moare de foame in patria nevestei, ca are nevoie ca de apa de o slujba in Elvetia si care cand a aparut si-a scos scurt si iPadul si iPhone-ul si mi-a aratat drama ei :D. Desigur slujba ei viitoare trebuia platita cu multe zerouri fiindca Apple inoieste draciile o data pe an 😛

  1. Pai de aia cred ca a si fost primita Romania in UE, deoarece s-a remarcat ca lumea totusi are abilitati, resurse si ceva experienta de boieri, chiar daca pe piata muncii nu s-or gasi destule locuri de munca de boieri.

  2. Pe mine asta ma enerveaza, ca eu vreau munca de proletar si imi si place sa fiu inconjurat de proletari, nu sa fiu sclav, nici boier, si nu prea stiu nici sa ma bucur sau sa aspir sa fiu nici latifundiar ca nu prea sunt familiar cu mediul rural…cred ca e si din cauza ca am fost spalat pe creier de timpuriu de la gradinita si sc primara din RSR, cand deja se incheiase colectivizarea si mai mult proletariatul era in prim plan.

 4. Sincer, cred ca peste 60% din posesorii de telefoane mobile au smartphone, inclusiv somerii. A devenit un asemenea trend, incat nu mi-as face griji pentru suport. Romanii vor prefera oricand un smartphone si o masina imposibil de intretinut in defavoarea unor lucruri mai umane, precum mancarea sau plata intretinerii 😛

  1. Uitandu-ma la falnicul cartier muncitoresc in care locuiesc, nu sunt atat de sigur de popularitatea smartphone-urilor. La tineret da, dar dincolo de prima tinerete, ma indoiesc…

 5. Din pacate, ce spui tu aici e foarte adevarat.

  P.S. La blogger trebuie sa aleg de fiecare data “comentati ca Nume/Adresa URL” ? N-au bagat la cap prima data cand am scris comentariul ?

 6. ceva intelegeti gresit. smartphone-ul tine loc de cultura, de pasta de dinti, de vocabular, de bun simt, de foame, de frig, de copiii, etc. merita oricat, merita orice efort.

  1. Cu Audi cred ca ai dreptate. Zau, am tot facut eu mofturi, ca nu vreau masina germana, ca nu doresc sa investesc momentan in Euro, mai precis la bugetul RFG ca sa dea banii mei la greci asa pe garla, etc, dar am condus recent unul nou nout si am ramas ff profund impresionat…desi ma rog, de la condus la investit e o cale ffff extra-lunga.

  2. Dar ce ai cu Audi? Eu am avut ani buni si mi-a placut foarte tare. E o masina sigura, fiabila, comoda si foarte bine facuta. Chiar stau sa ma gandesc si chiar nu am ce sa reprosez. Mai degraba am ce-i reprosa masinii de acum si categoric, urmatoarea va fi probabil din nou nemteasca (astept salonul auto ca sa ma hotarasc ce marca, ca-s reduceri mari pe perioada aia).

  3. Cu Audi n-am nimic. Cu ideea de Audi Q7 am ceva – s-ar putea sa nu intelegi, e o chestie pur mioritica, despre oameni care prefera sa moara de foame cu limuzina la usa.

  4. Nu, nu m-am prins, asa e :). Dar totusi masina (Q7) ce vina are ca aia-s tampiti? Sau e o problema de asociere? Nu vrei sa creada lumea ca esti ca aia cand te vad in masina asta?

  5. Repulsia mea fata de Q7 se explica astfel:

   1. obiectiv: nu mi-as lua un Q7 pentru ca e ridicol de scump, iar plusul pe care mi-l aduce este infim fata de o masina mica;

   2. subiectiv: fiind ridicol de scump, toti ghertoii au Q7 nu fiindca au nevoie de el, ci pentru ca este un mod de a le da celorlalti peste nas – stiut fiind ca, in Romanica, fumurile din cap se intetesc pe masura ce proprietarul respectivului cap coboara dintr-o masina mai scumpa;

   3. tot subiectiv: toata actiunea petrecandu-se in Romanica, o buna parte dintre acesti ghertoi pozeaza in mare mahari, cand, in realitate, n-au nici bani de-o haina mai ca lumea.

   Prin urmare, Q7 nu este doar o masina ridicol de scumpa ci, in Romania, chiar frizeaza ridicolul.

 7. Vor profita de oferta “somerii trecuţi de prima tinereţe, cu palmele bătucite de muncă”, pentru ca acasa ii asteapta copii inconstienti, care prefera sa nu aiba un covrig in burta, dar sa isi etaleze i-urile.

  1. Ma cam indoiesc, pentru ca:
   1. majoritatea celor care intra in categoria asta nu au resursele intelectuale necesare pentru a intelege ce este si la ce poate fi folosit un smartphone (iar prin asta nu-i fac prosti, ci doar conectati pe o alta frecventa a realitatii cotidiene);

   2. nu cred ca un somer care traieste din 525 RON de la stat, cu toate darile aferente pe cap, si-ar rupe intr-atat de la gura pentru a-i satisface moftul unui plod.

 8. Nu stiu ce-i cu elanul pentru smartphone-uri.
  Folosesc telefonul ca sa vorbesc scurt si la obiect, folosesc telefonul pt sms-uri.
  Laptopul- tranzactii, blog, descarcare poze, navigare, filme.
  Nu am nevoie sa fiu conectata la tot ce misca , in fiecare moment al zilei, ba din contra, m-ar deranja

  Imi e destul ca-mi suna telefonul cand mi-e lumea mai draga , nu conteaza ca mestec in ciorba, vorbesc cu altcineva sunt la vreo institutie publica sau la buda

  1. Hapi, ai dreptate. Doar daca mi-ar da cineva pe degeaba o smecherie din asta as lua-o. Cred ca de fitze, vreo 2-3 saptamani. Ca de fapt mi-e greu sa umblu cu ecranul ala, am incercat un LG Optimus si e ingrozitor de greu de umbalt cu el, dupa parerea mea. Desi arata fain. Pentru mine tot tastele sunt sfinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *