În mintea lui Steve Jobs

Geniul inovator de la Apple – Leander Kahney (2011)
Uneori, marea problemă a review-urilor unor cărţi despre personalităţi celebre este că tind să devină ele însele o cronică a respectivelor personaje, în loc să analizeze materialul biografic în sine. Din fericire, în cazul de faţă, un asemenea pericol este înlăturat prin însăşi natura subiectului: ce rost are să mai vorbeşti despre Steve Jobs, în cazul unui comentariu la o carte despre Steve Jobs, când internetul abundă de informaţie despre Steve Jobs?

Aşadar, În mintea lui Steve Jobs – Geniul inovator de la Apple este titlul ultimului volum pe care l-am citit. În mod normal, nu sunt fanul cărţilor biografice apărute fiindcă, pur şi simplu, este la modă să scrii despre cineva; dar asta a fost cadoul lui M. de Crăciun şi, vorba aia, calul de dar nu se caută la dinţi.
După cum se poate citi pe coperta interioară, Leander Kahney este autor principal al site-ului Cult of Mac, precum şi redactor de ştiri al Wired.com. A mai publicat alte două cărţi, The Cult of Mac şi The Cult of iPod, iar în calitate de reporter şi editor, a urmărit evoluţia companiei Apple de peste zece ani. Şi, cel mai “important” detaliu, locuieşte în San Francisco – dacă ar fi locuit în Florida, probabil, n-ar fi auzit de Apple şi n-ar fi putut să construiască un sitededicat Mac-ului.
Iau de bună informaţia, având în vedere că numele autorului n-are nicio rezonanţă pentru mine. Însă, mai departe, atotcunoscătoarea copertă o dă în bară când afirmă că volumul de faţă este “o carte unică”. Pentru mine, ca privitor de pe margine, volumul lui Kahney – chiar dacă a apărut iniţial în 2009, iar în 2011 a fost doar publicat în România – este doar una din zecile de biografii, care de care mai complete şi apărute precum ciupercile după ploaie odată cu dispariţia incontestabilului vizionar care a fost Jobs. Iar pentru cititorul din mine, cartea, la fel ca restul, are feelingul unei pagini de internet scoase la imprimantă. Practic, materialul biografic este atât de bogat, iar personajul analizat atât de colorat (în sensul de complex, cu o multitudine de lumini şi umbre), încât inspiraţia autorului nu se simte nicăieri, cele 253 de pagini devenind astfel un simplu colaj, informaţii fără puls şi impersonale.
Iar senzaţia este sporită de traducerea alandala, pentru care timpii trecut şi prezent au aceeaşi valenţă – lectura transformându-se într-un exerciţiu enervant de a-ţi închipui ce a făcut Jobs şi, culmea, încă mai face – chiar dacă bietul om este mort şi îngropat.
În concluzie, nu vă recomand cartea – această carte, pentru că este un no-name, dar nici celelalte, deoarece, în opinia mea, este încă prea devreme să conştientizăm exact cine a fost şi ce a făcut Steve Jobs pentru lumea în care trăim.

Comments

 1. nu stiu de ce… dar pe mine nu ma inspira deloc omul asta, nu-mi spune nimic, nu m-a dat pe spate cu viziunile lui, nu-mi da niciun sentiment.
  revolutionar mi s-a parut a fi un Michael Jackson sau eu stiu… nu Steve Jobs.

  1. Fie doar si pentru faptul ca a infiintat si salvat de la mediocritate una dintre cele mai performante companii din lume, Steve Jobs este cineva. Dar, asa cum spunea, pentru a vedea cat mare este impactul acestui cineva, cred ca trebuie sa mai treaca timp.

   Momentan am senzatia ca efeverscenta media produsa de moartea lui nu s-a potolit.

   Pe de alta parte, mai mult decat o pasiune coplesitoare pentru munca sa, Steve Jobs nu-mi inspira prea multe. Nu pot sa inteleg cum, la moartea lui, “omenirea a pierdut un prieten” (ca sa citez unul dintre cliseele la moda). Pai, omenirea nici macar nu stia cine a fost Jobs – de-aici si puzderia de carti care sa ne edifice.

   Pana si Tudor Chirila a pierdut un prieten atunci… Unul cu care nu s-a vazut niciodata, cu care n-a fost niciodata in Vama, cu care n-a baut niciodata o bere, cu care nu a schimbat nici macar un “Hello” pe internet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *