Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie

single_ready_to_mingle-t2N-am mai făcut de mult o leapşă. Iar dacă Rudolph şi-a adus aminte şi de mine ca s-o dea mai departe, nu se cade să-i înşel aşteptările. Aşadar, minim 5 experienţe de viaţă profesionale / educative / sau de hobby care să formeze un individ înainte de a face pasul spre căsătorie:

– Experimentează cât mai multe relaţii înainte de a te implica definitiv (zice-se) într-una singură; aşa îţi vei da seama care este profilul unui partener potrivit pentru tine; de asemenea, vei vedea dacă eşti capabil să te dedici unei singure persoane. Întotdeauna am fost de părere că, dacă nu poţi rezista într-o singură relaţie, mai bine nu te mai implica deloc.

– Trăieşte o vreme pe cont propriu; capacitatea de a te întreţine singur este un mare avantaj într-o relaţie pe termen lung. Nu cred că o căsnicie în care un partener este complet dependent de celălalt are foarte mulţi sorţi de izbândă.

– Fă-ţi cât mai mulţi prieteni; e cel puţin ciudat ca trei sferturi dintre invitaţii de la nuntă să vină din partea celuilalt.

– Ţine-te de un job mai mult de câteva luni; când o să vină momentul să te “bagi” şi la bine, şi la rău, măcar să ai o oarecare idee despre ce înseamnă responsabilitatea.

– Găseşte-ţi măcar un hobby; îţi va prinde bine mai târziu.

Cinci – şi destul de coerente, zic eu.

Comments

  1. Ce chestie, si altii au zis de hobby…deci pare a fi important…zau, e formidabil cat de apropiate sunt totusi majoritatea sfaturilor, chiar provenite din partea unor oameni de culturi, varste, experiente chiar diferite…zau, asta inseamna ca totusi casatoria pare un soi de competenta cvasi-profesionala din perspectiva majoritatii interlocutorilor, pt care deci cineva trebuie sa se antreneze, sa studieze, sa capete experienta, etc…intr-un fel si eu de mult aveam si eu acest sentiment, dar nu eram prea sigur daca aveam sau nu dreptate sa ma ingrijorez in legatura cu asta, adica cu lipsa mea personala de certificare si in acest domeniu…

    1. Casatoria e o institutie, nu? Prin urmare, ca orice institutie, functioneaza dupa niste reguli. Respectarea unor reguli presupune capacitatea de a-ti asuma niste responsabilitati. Iar asemenea capacitate nu se castiga decat prin experienta. In cazul nostru, experienta de viata.
      Q.E.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *