Iron Man 3 (2013)

imagesUnul dintre cele mai aşteptate filme ale lui 2013, Iron Man 3 naşte sentimente contradictorii.

În continuare, carisma lui Robert Downey Jr. este centrul de greutate al întregii producţii, însă, chiar dacă este o plăcere să-l urmăreşti, Tony Stark (Downey Jr.) petrece mai mult timp în afara armurii care l-a consacrat, astfel încât fanii eroului mecanizat s-ar putea să fie dezamăgiţi de mult mai pronunţata latură umană a protagonistului.

Cumva în contrapartidă, avem parte nu doar de unul sau doi de oameni de fier (al doilea fiind War Machine / Iron Patriot), ci de întreaga suită a armurilor creeate de excentricul Stark – capabile acum de a fi controlate de la distanţă, ori numai de credinciosul Jarvis. Cu toate acestea, alter-ego-urile omului de fier sunt limitate, mai degrabă, la rolul de artificii şi petarde hi-tech.

Totodată, deşi noile tehnologii dezvoltate de Stark sunt tot mai spectaculoase din punct de vedere vizual, ele devin tot mai greu de crezut şi modul lor de manifestare frizează câteodată ridicolul.

Şi, în ultimul rând, chiar dacă super-soldaţii modificaţi genetic trimişi împotriva lui Iron Man sunt o schimbare de ritm binevenită faţă de confruntările machine vs. machine de până acum, apariţia lor şi, mai ales, încăpăţânarea de a muri, produc un deja-vu puternic cu legendarul Terminator – dar fără acelaşi impact emoţional.

Tot aici trebuie menţionat că, deşi filmul este presărat cu aluzii şi trimiteri la cele întâmplate în The Avengers, nu se oferă nicio explicaţie care să lămurească absenţa noilor prieteni înzestraţi ai lui Stark, tocmai când acesta este lipsit de armura-minune şi are cea mai mare nevoie de ajutor.

Adevărata surpriză o constituie însă Mandarinul, savuros interpretat de veteranul Ben Kingsley. Artificiul prin care temutul terorist devine doar o piesă de décor este de mare efect, însă îl propulsează în prim-plan pe Guy Pearce – iarăşi într-un rol negativ pe care nu-l îmbogăţeşte cu nimic.

Privit prin aceste filtre, Iron Man 3 nu se ridică foarte mult peste predecesorii săi şi rămâne un blockbuster de vară, ce-ţi iese din minte destul de repede după ce chiar tu ai ieşit din sala de cinema. Strecurat după genericul de final, un schimb de replici între Tony Stark şi Bruce Banner (alias Hulk, alias Mark Ruffalo) e mult prea lacunar pentru a dezvălui ceva, oricât de mic, despre viitorul personajelor.

Comments

  1. Nu e imposibil 🙂 Filmul ne prezinta o lumea, care in viitorul nu foarte indepartat va fi posibil. Si aici ma refer la armura, care este deja in curs realizare.

    1. De fapt, n-ai pierdut nimic.
      Stark povesteste problemele lui cu tinichelele, iar Banner doarme 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *