Killer Joe (2011)

Killer Joe posterChris (Emile Hirsch) este un dealer de droguri ratat, a cărui lipsă de fler în branşă îl lasă dator – cu bani sau cu viaţa. Singura modalitate pentru a-şi stinge datoria pare a fi încasarea poliţei de asigurare a mamei sale. Pentru asta, Chris îşi convinge tatăl (Thomas Haden Church) să-l tocmească împreună pe Joe (Matthew McConaughey) să o ucidă pe femeie. La prima vedere pare un plan bun, cu atât mai mult cu cât, în viaţa reală, Joe este poliţist, având astfel abilităţile pentru a transforma totul într-un accident. Problemele apar în momentul în care comisionul lui Joe este mult prea mare pentru a fi achitat pe loc, astfel încât poliţistul cere o garanţie, sub forma lui Dottie, sora lui Chris, o adolescentă cam tulburată, de care Joe se simte tot mai atras.

Cu toate acestea, Killer Joe este un film static – scenele cele mai importante sunt construite într-o manieră autosuficientă, ca în teatru, şi au la bază interacţiunea verbală dintre personaje. Din acest punct de vedere, filmul îi aparţine lui McConaughey, care face un rol de forţă. Într-o bună măsură, Joe se aseamănă cu Hannibal Lecter. Cu maniere desăvârşite şi o prezenţă impecabilă, cu un bizar umor negru şi capabil de violenţă extremă atunci când este provocat, alunecosul detectiv texan îşi domină indiscutabil interlocutorii: o familie de looser-i provinciali, necizelaţi şi incapabili de fineţuri. În această ultimă postură, personajul lui Haden Church este savuros în rolul bărbatului cu principii morale dintre cele mai discutabile (sau, poate, cu un simţ de autoconservare foarte dezvoltat).

Killer Joe este un film dur, dar nu în sensul consacrat de filmele cu împuşcături ci, din cauza preferinţelor ciudate ale lui Joe, majoritatea momentelor tensionate au un puternic conţinut sexual. Mai mult ca sigur, scena în care Joe primeşte sex oral va fi şocantă pentru unii. Dar, pe de altă parte, mai spre începutul filmului, aveţi posibilitatea să-l admiraţi pe McConaughey butt naked

Dacă puteţi face abstracţie de limbajul greoi – înţesat cu fuck şi fuckin’ – şi de sexualitatea brutală a unor secvenţe, vă veţi distra pe seama unui killer Joe excelent interpretat de McConaughey, cu demenţialul său accent texan. Dacă nu, din cauza “ambalajului” nu foarte atrăgător, poate că un film mai soft ar fi de preferat.

Comments

  1. povestea si trailerul sunt bune.. in fine, poate o sa-l vad dupa ce imi termin serialul actual :).
    ma intrebam, tu toate filmele ce le povestesti le vezi? 🙂

  2. EH este unul dintre actorii mei preferati..In special de cand l-am vazut in Into the Wild..Apropo, daca nu l-ai vazut il recomand..Dar sa stii ca si asta il voi urmari..

  3. Nu-mi vine sa cred cate recenzii de-ale tale am citit si mi s-au lipit undeva de subconstient, fiindca in mod voluntar nu-mi aduc aminte de ele. Ma rog, nu e cazul lui Killer Joe, dar ma uitam prin MUVIlist si … omfg! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *