Killing Them Softly (2012)

killing_them_softly_ver4Doi găinari jefuiesc un joc de poker ilegal, drept pentru care Brad Pitt este trimis să-i linşeze – pe ei şi pe organizatorul mesei, Ray Liotta, bănuit a-şi fi sabotat propriul joc, aşa cum mai făcuse o dată. În  operaţiune este cooptat şi veteranul James Gandolfini, un hitman depresiv şi cu probleme conjugale, cu un nume emblematic: Mickey.

Aşadar, încă un film cu mafioţi? Da, pentru că povestea este cu şi despre băieţi răi, şi nu – căci predomină mai mult monologurile şi dialogurile, filmul având un vag iz de satiră politică.

Pe alocuri sunt intercalate fragmente audio din discursurile campaniei prezidenţiale americane din 2008, al căror subiect principal – colapsul – începe, în mod neaşteptat, să rezoneze cu discuţiile dintre Pitt şi Richard Jenkins (intermediarul, omul de legătură dintre capii mafiei şi executanţii din stradă). În momentul în care Pitt este exasperat de formalismul care a ajuns să definească lumea mafiei (până şi o plată de o mie de dolari pentru o prostituată trebuie aprobată de cei “de sus”), devine clar că diferenţa dintre a fi politician şi a fi mafiot nu este atât de mare.

Killing Them Softly se va dovedi plictisitor pentru unii. Ca în orice film cu mafioţi, există împuşcături şi victime, dar elementul central al filmului îl constituie interacţiunea vorbită dintre personaje. Personal, eram înclinat să-l trec la junk, însă replica genială a lui Pitt, ultima din film – I’m living in America and in America you’re alone. America is not a country, it’s just a business – mi-a dezvăluit o nouă cheie pentru înţelegerea filmului.

Alţii au ridicat în slăvi scenariul lui Killing Them Softly. Eu n-aş merge chiar până acolo, căci script-ul mi se pare potrivit mai degrabă pentru o piesă de teatru. Totuşi, să vezi un ucigaş plătit comentând discursul lui Obama este ceva nou pentru un film cu gangsteri.

Comments

  1. Buna replica lui Brad Pitt, ma rog, a scenaristului. Imi place ca incep sa mai lase deoparte povestile cu taramul fagaduintei si sa devina autocritici. Il aveam in plan, mersi de recomandare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *