Moonrise Kingdom (2012)

Au şi americanii Cireşarii lor.

În anii ’60, pe o insuliţă din New England, doi copii îndrăgostiţi se decid să fugă în aventura vieţii lor, stârnind îngrijorare şi agitaţie în comunitatea locală.

Moonrise Kingdom e un film… să-i zicem interesant: o combinaţie de cinematografie naivă, cu personaje unidimensionale, în tuşe groase, film de aventură pentru copii şi documentar despre natură,  cu unele peisaje superbe.
Luat în ansamblu, Moonrise Kingdom va dezamăgi cu siguranţă pe mulţi: filmul nu străluceşte la capitolul acţiune, iar personajele – în pofida numelor grele (Bruce Willis, Edward Norton, Bill Muray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Harvey Keitel), sau poate tocmai de aceea – par cel puţin ridicole.
Dar, la o privire mai atentă, filmul are şi părţile sale bune: atmosfera este una de poveste (tehnica de filmare amintind de Cireşarii epocii comuniste), cei doi protagonişti juvenili îşi joacă foarte bine rolurile (mixul de naivitate copilărească şi seriozitate al copiilor marginalizaţi de mediul în care trăiesc fiind savuros), iar secvenţele capătă un umor simplu şi discret.
Una peste alta, Moonrise Kingdom nu trebuie despicat prea în amănunt, ci luat ca o poveste, plictisitoare pentru unii, inocentă şi inofensivă pentru alţii.

Comments

  1. chiar daca stai in ‘intuneric’,in ochi ai LUMINA:).(Bravo!te citesc de aproape un an si ti-am urmarit evolutia.asta nu pentru ca sunt curioasa ce filme au mai aparut- pt.ca mie imi plac filmele vechi,ci pentru ca..ici-colo mai povestesti despre Iasi:).da,am locuit opt ani in iasi,iar citind blogul e ca si cum as citi un ziar,desi nu se compara;ok,asta a fost la inceput,apoi m-am familiarizat cu blogul si au inceput sa imi placa subiectele\ problemele pe care le expui aici.Cred ca iti faci un bine ca scrii, e ca un jurnal. Iti doresc toate cele bune!)

    1. Aoleu ! Cum sa zici asta despre dl Bruce Willis ?! Precis nu l-ai vazut cand era tanar in spectacolul lui de teatru Pisica de pe Acoperisul Fierbinte (de Tennessee Williams) cand avea numai 20 de ani, apoi de-a lungul carierei lui teatrale off-Broadway, si ulterior in serialul TV Moonlighting, alaturi de Cybill Shepherd, cand avea numai 30 de ani, si aparuse doar in vreo 2 episoade din Miami Vice si the Twilight Zone, si a castigat auditia pt acel rol din 3 000 de candidati ! Ce o fi facut el pe marile ecrane ulterior a fost doar probabil pt ca avea o familie de intretinut si era om serios, ca doar nu era sa ramana artist sarac de geniu toata viata. Si uite, pana la urma, in ciuda eforturilor lui constiincioase, ce i-a facut pana la urma Demi Moore..abia acum, la batranete si-a putut si el gasi adevarata fericire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *