Neînfricaţii

Următoarele afirmaţii, subiective, (fals-)generalizatoare şi discriminatoare aparţin Zeului Măcelului.
În mod tradiţional, consideram că lumea şoferilor auto se împarte – după provenienţa numerelor de înmatriculare – în cinci: nemţenii, argeşenii, clujenii, bucureştenii şi restul.

Nemţenii sunt, clar, cei mai tâmpiţi şoferi. Am înţeles asta când şoferul unei maşini grele, care abia se târa într-o rampă, mi-a făcut semn să-l depăşesc, deşi de pe contrasens venea un TIR şi se afla la mai puţin de 30 de metri. De atunci am deschis ochii şi, aproape în orice drum mai lung pe care-l fac, trebuie să dau peste câte unul cu numere de NT care să conducă alandala.
Argeşenii sunt fraţi de cruce cu nemţenii. Am descoperit asta în 2010 când, coborând de pe Transfăgărăşan cu nişte prieteni, am avut nevoie de jumătate de oră ca să găsim istorica mănăstire din Curtea de Argeş, şi de vreo şapte-opt omuleţi care să ne îndrume, fiecare în altă direcţie. Cum nu puţini indivizi au probleme cu orientarea în spaţiu, nu ne-am îngrijorat foarte tare (mai ales că, dintr-o prostie, ne-am trezit la un moment dat în faţa bisericii), dar întreaga dimensiune a dezastrului ni s-a relevat la plecarea din oraş, când aveam impresia că circulăm într-o realitate paralelă, fără reguli de circulaţie.
Clujenii, ardeleni care se respectă, sunt domoli şi inocenţi. Atât timp cât conduc orice maşină mai veche de Dacia 1310. În rest, cineva trebuie să le fi citit codul rutier pe dos, altfel nu-mi explic de ce abia se târâie în zonele fără restricţii, iar pe porţiunile unde e mai sigur să meargă mai încet sunt extrem de grăbiţi.
Iar bucureştenii fac notă discordantă din oficiu. Ei sunt locuitori ai unei mari capitale europene, prin urmare provincia nu există decât pentru a le servi lor de teren de joacă, scuipătoare, scrumieră, coş de gunoi sau loc de parcare.
Asta credeam până ieri – când am descoperit o altă categorii aparte: neînfricaţii ieşeni.
Vă întrebam în însemnarea trecută despre semnificaţia unui semn de circulaţie, relativ nou pe drumurile din Iaşi – şi doar aici, fiindcă în altă parte nu l-a reperat.
Unii au spus că trebuie să fie un avertisment privind gropile. Cu alte cuvinte, românii s-au resemnat cu prezenţa imuabilă a gropilor în viaţa de zi cu zi şi au ajuns să le considere ceva firesc, de la natură – cum sunt căprioarele în zonele de munte, şi ele semnalate cu indicatoare adecvate… Culmea, însă, pe european – în direcţia Iaşi-Roman, nu Iaşi-Vaslui, că s-ar putea să regretaţi – chiar nu sunt gropi (din acest punct de vedere, drumul fiind un miracol tehnologic; de 20 de ani, carosabilul e impecabil).
Alţii au zis că un indicator de avertizare cu bulină neagră tocmai asta anunţă: o gaură neagră… Ipoteză improbabilă, fiindcă se ştie că toate chestiile ciudate se întâmplă numai şi numai la americani.
Într-un final, am primit şi o explicaţie documentată: indicatorul avertizează asupra unei porţiuni de drum cu risc ridicat de accidente. Punctul negru reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum 1 kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin 10 persoane decedate sau rănite grav.
Ceea ce înseamnă că bravii ieşeni care trec zilnic prin locurile acelea, gonind cu peste 120 km/h, privesc mereu moartea-n ochi, sfidând-o.
Despre asemenea eroi neînfricaţi vorbesc legendele…

Comments

 1. 🙂 Doar putin mai este pana cand lumea se va deplasa exclusiv pe calea aerului si atunci autostrazile vor servii doar celor care raman fideli bicicletelor…
  Aceste intimplari petrecute pe drumurile publice vor ajunge un soi nou de povestiri SF doar ca vor fi din trecut nu din viitor 🙂

  1. La asta m-am gandit si eu: amuzament de om inconstient. Dar mi-a prins bine: a fost ultima data cand am depasit o masina in trafic doar pe motiv ca mi-a semnalizat sa fac manevra.

 2. Nu sunt in masura sa vorbesc. Am permis dar nu conduc. Asa ca nu ma bag.
  Totusi, cine e Zeul Macelului? Asta e nedumerirea mea 🙂
  N-am prmit decat raspunsul “Not Found”…

  1. Acum vad ca merge si la mine. Am aflat.
   Si pot sa-ti spun ca doar Lord of War n-am vazut. Restul, da. The Dark Knight – OK, dar pentru mine tot banda desenata ramane, cu toata prestatia excelenta, e drept. a lui Ledger.
   Despre Dorian Grey in schimb numai cuvinte de lauda, incepand cu distributia care e foarte buna. Grav e ca eu cunosc un personaj care seamana aproape leit cu personajul. Nu din punct de vedere fizic…

 3. In legislatia europeana scria ca-i de gropi. Ca si eu l-am cautat, nu-l mia vazusem. Dar l-am cautat in engleza. Romanizat pare-se ca asa-i, e drum periculos, daca zici ca nu-s cratere in minunea aia de drum :P. Bine ca stiu 😀

 4. Eu nu împart lumea șoferilor în bucureșteni, ieșeni, etc. Eu o împart în șoferi buni și șoferi proști. Am trecut prin toate zonele, dar nu am văzut diferențe legate de județ. E adevărat că diferă puțin stilul de condus, dar cam atât. Idioți sunt în toate județele, cred, în proporție egală.
  O fază asemănătoare cu camionul am pățit și eu, dar de fapt, el semnalizase că vrea să oprească, apoi s-a răzgândit. Și eu crezusem că mi-a făcut semn să trec.
  @Razvan Himself buzoienii și prahovenii, unanim recunoscuți de către cine? Am făcut zeci de drumuri în Prahova, dar nu am văzut nimic deosebit. De buzău nu zic, că sunt de acolo și aș fi subiectiv 🙂

  1. Nu, mie mi-a facut semn pe geam, ca un agent de circulatie care cere sa maresti viteza :)))

   Cat despre impartirea soferilor, criteriile sunt pur subiectiv – fiecare cu dreptatea lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *