NOT an advertorial

CMCTitlu alternativ: Pentru o viaţă sănătoasă, hârtia reciclată şi apa plată cu lămâie nu sunt suficiente.
Seară de iarnă [Ştii pentru că aşa scrie în calendar; dac-ar fi să te încrezi în vremea de-afară, săptămână viitoare vine Paştele]. Leneveşti în fotoliu, lângă bradul artificial pe care tocmai l-ai cumpărat la promoţie [-40%] din Carrefour. Eşti fericit: tocmai ai cheltuit o căruţă de bani, dar – pentru câţiva ani – nu mai ai grija pomului de Crăciun [E drept, în casă nu mai miroase a cetină şi te cam sâcâie gândul că te păcăleşti singur cu surogatul de conifer de lângă tine – dar, deh, nici iarna nu mai e ce-a fost odată şi bate tot mai mult înspre vară]. În plus, un copac tăiat mai puţin înseamnă că ţi-ai adus aportul la salvarea planetei [Faptul că păduri întregi de brazi zac în pieţe, doar ca hoţii negustorii rămăşi cu marfa nevândută să transforme atâta amar de lemn în araci nu te interesează – sunt Sărbătorile de iarnă, să ne gândim la lucruri frumoase!].

Viaţa e frumoasă. Te faci comod în fotoliul primitor, savurezi o ciocolată caldă fierbinte şi chicoteşti la glumiţele lui Laffy Brown.

prize1

…După cum spuneam, acesta nu este un advertorial. Plicul de La Festa are doar rolul de a completa ambianţa plăcută, intimă… şi complet indiferentă la distrugerea din fiecare clipă a propriei noastre lumi – exterioară şi interioară, deopotrivă.

Dacă veţi citi pe spatele ambalajului, veţi descoperi că această “magie caldă” conţine, printre altele, carboximetilceluloză [Hmm, parcă nu mai sună chiar atât de apetisant, nu?], substanţă obţinută din celuloză (principalul constituent al lemnului) şi modificată chimic pentru a fi utilizată, în principal, ca agent de îngroşare. [Printre acele altele se numără şi fosfatul dipotasic, ingredient de succes atât pentru ciocolata caldă, cât şi pentru îngrăşămintele industriale]

Aşadar, hârtia (corect) reciclată şi bradul artificial de Crăciun sunt, cel mult, nişte paşi mici, de bebeluş, întru protejarea mediului. Sunt multe alte “plăceri vinovate” în care omenirea se răsfaţă, care macină clipă de clipă sănătatea lumii în care trăim.

Pe de altă parte, având un nume destul de complicat, carboximetilceluloza a primit o denumire alternativă, mult mai simplă şi pe înţelesul tuturor: E466. Nici mai mult, nici mai puţin decât un alt aditiv din industria alimentară (agent de întărire, gelifiant), al cărui consum este foarte periculos, producând tulburări de tranzit digestiv, crampe abdominale, flatulenţă, diaree.

Prin urmare, cu fiecare linguriţă dulce nu facem decât să ne otrăvim organismul, să ne bombardăm ficatul cu substanţe nocive, cărora nici el – în ciuda capacităţii unice de regenerare – nu le va mai putea face faţă.

Deci, eu propun să ne mai gândim dacă viitorul vieţii pe Pământ depinde numai de hârtia reciclată sau de specula cu brazi tăiaţi aiurea din păduri, ori daca propria noastră sănătate este în siguranţă doar cu apă plată cu lămâie şi ciocolată caldă [fie ea La Festa sau oricare alta].

Dar, fiindcă suntem în prag de an nou şi trebuie să intrăm în 2014 veseli şi pozitivi, vă las să vă delectaţi cu spiritul ascuţit al numitei Laffy Brown – imaginea delicioasei ciocolate calde La Festa, de pe a căror pagină de Facebook am luat schiţele de mai jos:

Comments

  1. Aoleu, stiam eu de ce mereu amavut asa o ezitare sa beau cacao si chestii din astea la plic. Odata cand era mmic am refuzat-o si pe mama care se straduise sa-mi faca o ciocoolata din asta, si mereu m-am simtit vinovat ani de-a randul din cauza asta…dar acum nu ma mai simt asa de vinovat, pt ca a fost mai bine ca nu am baut-o !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *