Only God Forgives (2013)

only-god-forgives-posterRegizorul Nicolas Winding Refn şi Ryan Gosling au făcut împreună Drive – un film cu ritm alert, cu o poveste interesantă şi orientată către o direcţie oarecare şi cu un personaj agreabil.

Complet surprinzător (pentru mine, cel puţin), Only God Forgives n-are nimic din toate astea. E drept: cele două filme au în comun o cinematografie superbă; Driver şi Julian (personajele interpretate de Gosling) sunt variaţiuni pe aceeaşi temă (ba chiar, de data aceasta, Julian este şi mai inert emoţional, rostind câteva replici în tot filmul); scenele de acţiune – a se citi bătaie – sunt la fel de brutale. Însă toate asemănările se opresc aici. Povestea din The God Forgives se derulează cu o viteza unui melc şi este aglomerată, aproape până la incoerenţă, cu episoade pseudo-onirice ale lui Julian.

În ciuda celor doar 90 de minute, Only God Forgives este una dintre cele mai plictisitoare experienţe cinematografice de care am avut parte până acum. Imagistica deosebită, copleşitoare şi şocantă pe alocuri, nu poate salva de una singură un film parcă lipsit de luciditate.

Kristin Scott Thomas este aproape de nerecunoscut în rolul mamei lui Julian, aducând un plus nesperat filmului, dar – chiar şi-aşa – filmul rămâne o dezamăgire deplină. Junk.

Comments

  1. Eu nu am rezistat decat primele 20 de minute la “Only God Forgives” , dupa aia am trecut pe “Girls Against Boys (2012)” un film care mi-a placut la nebunie 😀

  2. Ce chestie…am citit articolul tau cu recenzia negativa, pe urma am citit si articolul dl Anthony Lane (de la The New Yorker) tot cu recenzie negativa. Pe urma nu am rezistat sa nu ma bag si eu ca sa vad daca mie poate imi place, insa am ajuns la concluzia ca atat tu, cat si el, cat acum vad ca si Ninulescu, toti aveati dreptate, ceea ce ma indeamna ca de acum inainte sa am incredere mai mare in ce scrii tu sau dl Lane sau Ninulescu, si sa nu mai fiu sa curios sa verific si eu.

  3. Eu aveam foarte mari asteptari de la “Only God Forgives”. Gosling are la activ cateva filme… daca nu reusite, macar intrigante. Dar, de data asta, Gosling a fost redus la un tip cu tabieturi narcomano-sexuale, care abia daca stie altceva decat sa se holbeze tot timpul in gol. Adaugand la asta o intriga lenta pana la agonie – e prea mult pentru mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *