Phantom (2013)

Phantom_Ed_HarrisDe mult timp n-am mai văzut un film cu şi despre submarine. Deşi nu se ridică la nivelul clasicelor Das Boot, The Hunt for Red October sau Crimson Tide, Phantom este un thriller interesant plasat în mijlocul Războiului Rece. Pornind de la un incident al marinei ruse din 1968, povestea se construieşte în jurul tentativei ruşilor de a declanşa singurul război nuclear pe care consideră că-l pot câştiga – unul în care ei să nu fie, oficial, implicaţi.

Phantom este un dispozitiv de camuflaj, la adăpostul căruia câţiva fanatici KGB (conduşi de David Duchovny) vor să lanseze o rachetă nucleară asupra americanilor, în ideea că aceştia vor fi păcăliţi de noua tehnologie să creadă că autorii atacului sunt chinezii. Pentru misiune este ales un submarin trimis în ultima sa misiune de patrulare, sub comanda lui Ed Harris – un căpitan ratat, pe care doar reputaţia tatălui său l-a menţinut în serviciu activ. Ajutat de secundul său, William Fichtner, căpitanul descoperă adevăratele intenţii ale KGB-iştilor şi, în scurt timp, soarta omenirii depinde de capacitatea sa de a-şi recupera nava din mâinile extremiştilor.

Phantom este filmuleţ low-budget, ce reuşeşte să creeze suficientă atmosferă: filmările s-au făcut la bordul unui submarin veritabil din epocă, astfel încât senzaţia de claustrare, de spaţiu insuficient, este destul de pregnantă. Chiar dacă echipajul de submarinişti sovietici vorbeşte exclusiv engleză, Harris, Fichtner şi Duchovny joacă suficient de convingător pentru a depăşi “handicapul lingvistic” (o soluţie de preferat, totuşi, unei ruse stâlcite, vorbite de yankei). Scenele de luptă specifice genului – tradiţionalul joc “de-a şoarecele şi pisica” din adâncuri – nu lipsesc, astfel încât Phantom este thriller destul de solid.

Desigur că scenariul – şi, implicit, ideea de marketing “bazat pe fapte reale” – sunt marea slăbiciune a filmului, dar, pentru că submarinele au fost trase pe uscat în ultima vreme de către industria cinematografică, Phantom merită o încercare.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *