Premium Rush (2012)

MV5BMTc4Njk3MDM1Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwODgyOTMxOA@@__V1__SY317_Mai întâi a fost Le Tour (1903), apoi Il Giro (1909), Mica Buclă (1934) şi La Vuelta (1935). [Anii din paranteze fac referire la prima ediţie a fiecărei competiţii; de-a lungul timpului au existat întreruperi, mai ales în perioada celor două războaie mondiale] Apoi, mai aproape de vremurile noastre, au apărut întrecerile libere de contratimp de pe străzile Manhattan-ului. Astfel, dintr-un sport cu oarecare grad de risc, mersul pe bicicletă a devenit una dintre cele mai periculoase meserii din lume. [Bineînţeles, aceasta e doar o istorie trunchiată şi subiectivă a curieratului pe bicicletă. Pentru informaţii ceva mai închegate, iată o sugestie de articol]

Premium Rush este un film inspirat din viaţa agitată a unei dintre cele mai mari jungle urbane moderne – downtown Manhattan, în speţă de modul cum se desfăşoară o zi din viaţa unui curier pe bicicletă.

Wilee (Joseph-Gordon Levitt) este un mesager care preia un plic aparent banal, dar foarte important. În primul rând pentru că el este solicitat expres să preia mesajul, apoi pentru că suscită interesul unui poliţist cu foarte multe probleme (Michael Shannon). Şi-aşa încărcată de riscurile inerente străzilor din New York, livrarea se transformă într-o urmărire nebunească prin Manhattan.

Premium Rush nu are un cine ştie ce scenariu impecabil, ori răsturnări de situaţie uluitoare. Însă este, din prima secundă şi până la ultima, o cursă cu un ritm demenţial, camera reuşind să surprindă foarte bine adrenalina vieţii unui curier pe două roţi, în “înfruntarea” sa cotidiană cu taxiuri, camioane şi poliţişti. Delicatesele sunt, de departe, stop-cadrele în care Wilee analizează şi decide, în câteva fracţiuni de secundă, care sunt traseele care-l vor scoate din ambuteiajele traficului new-yorkez.

Ambele personaje centrale, puştiul Wilee şi “alunecosul”ofiţer Bobby Monday sunt foarte credibili în interpretarea lui Levitt (foarte versatil şi capabil să treacă de la partituri tragi-comice la roluri de acţiune) şi Shannon – ca de obicei, natural în ipostaze negative şi foarte uşor de urât. Deşi contradictorie şi violentă în esenţă, interacţiunea celor doi condimentează cu momente comice filmul mereu în mişcare.

În concluzie, un film excelent, cu ritm bun.

Comments

 1. Trebuie sa ma uit si eu la film, poate ma conving in sfarsit sa-mi iau bicicleta, ca de mult ma bate gandul. Prin Bucuresti ar fi o ecomonie dementiala la benzina + stare de sanatate mai buna.

  Apropo de review-urile pe care le faci tu la filme… cred ca am sa ma apuc sa downloadez cumpar toate filmele astea si sa le vad intr-un maraton 🙂

  1. Eu zic s-o iei usor, altfel nu te mai vedem cateva zile… Nu-s cam multe sa “le iei in piept” asa, pe toate? 😀

   1. Gata, l-am vazut. In primul rand vreau sa iti spun ca i-am dat un 9 si l-am bagat in lista mea de filme de vazut intr-o viata, pe imdb. Daca nu ma insel, tipul a jucat si in 50/50, nu?

    Minusurile ii sunt aduse de miscarile putin sf facute cu bicicleta prin trafic si cele din depozitul politiei. La un moment dat, imi placea ideea filmului atat de mult incat nu doream sa dureze atat de putin, insa mi-am cam schimbat parerea atunci cand a intrat in poveste tipa aia care isi dorea copilul adus in SUA.

    1. Dupa cum spuneam, scenariul nu este unul dintre punctele forte ale filmului. In rest, mie mi s-a parut un film foarte “fresh”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *