RDS-RCS-SMS

April-Fool-8La jumătatea lunii februarie (2014), am găsit în uşa apartamentului un pliant de la RDS, cu o ofertă de fidelizare (ziceau ei): prelungirea pe doi ani a contractului de internet/televiziune/telefonie, cu posibilitatea cumpărării în rate a unei tablete sau a unui televizor LED. Ca orice ofertă din piaţă, nu era un deal de nerefuzat, dar – fiindcă una dintre dorinţele mele mai vechi a fost să le ofer un televizor nou oamenilor din micul oraş C. – am zăbovit puţin asupra informaţiilor din ofertă. Ba chiar l-am sunat pe agentul de vânzări care-şi lăsase numărul de telefon în josul paginii, aflând că pot cumpăra un LED Samsung cu diagonala de 81 centimetri, în 20 de rate lunare a câte 45 RON, cu plata unui avans de 150 RON la ridicarea produsului. I-am mulţumit omului şi i-am promis că revin cu un răspuns după ce cântăresc oferta.

Socotind pe hârtie şi punând cifrele cap la cap, a reieşit o ofertă deloc rea: un televizor nu chiar de ultimă generaţie, dar perfect pentru oamenii care l-ar fi folosit, la un preţ mai mic (dar nu cu mult) decât în magazine precum Altex, eMag, evoMag şi altele asemenea. Prin urmare, după câteva zile m-am întâlnit cu omul de la RDS, ca să comand produsul. Tipul m-a asigurat că televizoarele/tabletele se află pe stoc în Iaşi, iar livrările se fac în maxim şapte zile. Părea că am găsit mărţişorul ideal pentru bunii oameni din orăşelul C.

Ceea ce a urmat este o poveste tipic românească:

În 27.02.2014 (în joia dinaintea Mărţişorului, la aproape o săptămână după cele povestite mai sus), am primit o notificare prin SMS care mă informa că solicitarea mea a primit un nr. de ordine şi abia după alte două zile mi se va conforma rezervarea produsului. În mod absolut previzibil, oamenii din oraşul C. nu aveau să mai primească drept mărţişor un televizor de la RDS.

În 05.03.2014, deci după încă şase zile, acelaşi robot de la RDS mă informa că echipamentul nu este momentan disponibil şi după alte cinci zile urma un update al situaţiei. Acest SMS l-am primit şi în 19.03.2014, deci două săptămâni mai târziu, şi – culmea ironiei – în 01.04.2014, de Ziua Păcălelilor.

Norocul meu – dar, mai ales, al oamenilor din oraşul C. – este că, de Mărţişor, acelaşi televizor a făcut obiectul unei oferte cu adevărat imbatabile de la Altex. Aşa că l-am cumpărat de-acolo, tot în rate (e drept, 12 în loc de 20) şi cu garanţie extinsă. Iar de-atunci, indiferent de promoţiile care s-au mai derulat pentru electronicele Samsung, nu l-am mai găsit la un preţ atât de bun.

Cât despre RDS, s-a dovedit doar un alt biznis românesc – unul desfăşurat prin SMS. Mă întreb câte mii de oameni şi-au pus speranţele în pleaşca de la RDS, o ofertă care, luată la bani mărunţi, arată a orice numai a ofertă de fidelizare nu.

Din 2007, de când locuiesc în Iaşi, atât în chiriile pe unde am stat, dar şi în propria mea casă, am net şi TV de la RDS – servicii pentru care nu am absolut nimic să le reproşez. Dar recenta manevră cu ratele la  tablete/televizoare s-a dovedit o gogoaşă mare cât casa firma lor.

Comments

  1. Asta este o perceptie distorsionata a realitatii, cauzata de saracia asta de tara in care traim, unde oferte sunt, de cele mai multe ori, pacaleli pentru prosti, iar ofertele cu adevarat valabile sunt prea putine si nebagate in seama. 😐

 1. se misca destul de greu rds-ul, e drept, dar se misca si daca stai bine sa te gandesti, oricum prelungeai abonamentul ala asa ca oferta lor e bine venita

  1. Pentru mine, singurul beneficiu al ofertei lor ar fi fost sa-mi dea televizorul pe 1 martie, sa-l ofer cadou.

   Cum n-as fi intrat in posesia lui nici dupa o luna de asteptare, pentru mine oferta ar fi fost fasaiala tipic romaneasca.

 2. Eu am optat pentru o tableta _ Samsung Tab 3 cu 3g si iti zic sincer ca fara relatii pe unde trebuie si ‘ungeri’ la depozit, prinzi doar praful de pe toba.. Tabletele de genul asta vin foarte greu (cate un transport de 5-10 tablete, la 2 sau 3 saptamani). Mai repede vin allview-urile. Dar.. surpriza, chiar in timp ce vorbim, tabletica mea sta cuminte la incarcat. Pentru ca am avut grija sa apas pe ‘butoanele’ potrivite si am obtinut-o dupa doar 2 saptamani, in loc de cateva luni (daca o mai primeam si atunci..). A, si televizorase se ridica de la noi tot pe relatii, logic. Sau pe intimidare (vezi ca exemplu o rroma cu fuste lungi, care abia tragea de un televizor mare cat ea..). Morala..

  1. Daca stii sa-ti setezi asteptarile, asemenea “dude” n-au cum sa te iau pe nepregatite. Cand am semnat pentru televizor, chiar i-am spus tipului de la RDS ca o fac si din curiozitatea de a vedea daca sunt atat de nazdravani pe cat se lauda.
   Bineinteles ca tipul m-a asigurat ca RDS-ul este firma cainilor cu colaci in coada din Romanica… 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *