Red Lights (2012)

Câteodată, cel mai neaşteptat secret se află chiar în văzul lumii.
Red Lights e un film suprinzător; de la secvenţa de început, care te duce cu gândul la clasicul The Exorcist, până la genericul (care vine după mai bine de 10-12 minute de film) extrem de palpitant pentru un horror/thriller psihologic şi culminând cu revelaţia din final, la fel de melancolică şi tristă precum discursul omuluidin The Man from Earth.

Pe scurt, filmul abordează problema percepţiei extrasenzoriale şi a puterilor paranormale, a clar-văzătorilor şi a falşilor vindecători. Veterana Margaret Matheson (Sigourney Weaver) şi tânărul ei asistent Tom Buckley (Cillian Murphy) formează o echipă de doctori universitari, care studiază îndeaproape fenomenele aparent inexplicabile, căutând the red lights – acele lucruri care nu se potrivesc în context, semnalele de alarmă care, odată sesizate, sunt cheia descifrării “paranormalului”.
Demersul lor se intersectează cu revenirea pe scenă a lui Simon Silver (Robert de Niro), un medium celebru la vremea sa, dar retras din lumina reflectoarelor după un eveniment controversat. Puterile lui Silver stârnesc în special interesul lui Buckley, dar ceea ce trebuia să fie dezvăluirea şarlataniei din spatele aşa-zisului medium se transformă într-o descoperire radical diferită.
Mulţi au văzut în Red Lights chiar un urmaş al unor producţii de impact, precum The Sixth Sense, The Prestige sau chiar Inception. Poate că regizorul Rodrigo Cortes ar fi meritat asemenea lauri – în special după precedentul creeat cu Buried –, însă filmul rămâne unul cu buget scăzut, suferind de limitările aferente.
Dar, chiar şi-aşa, Red Lights e o surpriză plăcută, cu o abordare destul de proaspătă asupra unui subiect destul de “fumat” şi, mai ales, cu o distribuţie solidă, sprijinită de apariţii secundare precum Tobey Jones, Elizabeth Olsen sau Joely Richardson.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *