Red Tails (2012)

Acei oameni minunaţi şi maşinile lor zburătoare.
Red Tails este viziunea cinematografică a lui George Lucas (cel fără care Star Wars şi Indiana Jonesn-ar fi existat) asupra faptelor de arme ale Grupului de Luptă 332 din Forţele Aeriene Americane, The Tuskegee Airmen– singurii piloţi afro-americani care au servit în timpul celui de-al doilea război mondial.

Acţiunea se petrece în anii 1944-1945, o perioadă marcată încă de mentalitatea segregaţionistă, atât în interiorul armatei, cât şi în afara ei. Piloţii grupului 332 sunt staţionaţi într-o margine de Italie şi primesc doar misiuni banale de patrulare, ori de eliminare a vreunui mijloc de transport german. Ameninţaţi cu desfiinţarea, “zburătorii” de culoare solicită şi primesc într-un final şi ordine de luptă aeriană efectivă, dar devin respectaţi mai ales pentru misiunile de escortă a bombardierelor deasupra teritoriului german.
Aşadar, scene de bătălie în aer, asezonate cu drame de război?… În primul caz, mai mult da – în al doilea, mai mult nu.
Scenele de luptă din Red Tails sunt indiscutabil mai multe decât în filme cu un succes la public confirmat (vezi Top Gun), iar din punct de vedere vizual, nu dezamăgesc cu nimic. Însă tensiunea şi dramatismul tind către zero. Suntem încă în vremea avioanelor cu elice, când succesul într-un duel aerian – dog fight – depinde exclusiv de abilităţile piloţilor. Sub acest aspect, Red Tails dă senzaţia unui joc pe calculator: simple acrobaţii, presărate cu replici monosilabice, în special din partea personajului negativ central (liderul piloţilor germani), care este la fel de animat şi spontan cât o marionetă. Este foarte uşor, mai ales la Hollywood, să-i portretizezi pe nemţi în personaje negative. Problema apare când ei trebuie să fie credibili şi să impună teamă, dacă nu chiar respect. Red Tails nu se oboseşte cu asemenea fineţuri – germanii din film sunt nişte păpuşi de paie şi nimic mai mult.
Cam asta se întâmplă în aer. Pe pământ, unde se desfăşoară bună parte din cele două ore de peliculă, lucrurile nu stau cu mult mai bine. Personajele principale sunt black soldiers in a white-men’s army, dar problemele rasiale ale momentului aproape lipsesc din film. Câţiva ofiţeri de rang înalt strâmbă din nas când aud de negri, într-un bar se stârneşte o bătaie şi cam asta e tot vis-à-vis de o problemă esenţială pentru istoria unităţii aeriene 332.
De asemenea, figurile care se desprind din rândurile soldaţilor de culoare au farmec şi potenţial, dar scenariul le trece pur şi simplu cu vederea. Numai liderul formaţiei şi prietenul său cel mai bun primesc o “istorie personală” (primul are probleme cu băutura, iar al doilea se îndrăgosteşte de o italiancă – din nou, chestiunea rasială este ignorată, în timp ce aviatorul afro se plimbă nestingherit cu tânăra albă într-un orăşel asaltat de americani albi), însă impactul asupra firului narativ principal este nul.
Prin urmare, ceva spectacol vizual pentru împătimiţii celui de-al doilea război mondial şi prea puţin divertisment pentru alte categorii de spectatori. Red Tails nu e un film rău, dar putea fi mult mai mult de-atât, date fiind sursa bogată de inspiraţie şi palmaresul producătorului.

Comments

  1. Oarecum off-topic, insa pt ca mi-am amintit de Tuskegee, un oras din statul Alabama, exista un film care relateaza despre experimentul medical total neetic care a avut loc in acel oras intre anii 1932 si 1972 (deci 40 de ani, o generatie intreaga), in legatura cu studiul progresiei sifilisului netratat in randul oamenilor de culoare de sex masculin saraci din zone rurale, studiu finantat de US Public Health Service. Filmul se numeste Miss Evers’ Boys, Miss Evers fiind o asistenta medicala de culoare care participa (la nivel fictional) in acel proiect de cercetare, si in film aparand ca actor, printre altii, dl Lawrence Fishburne.

    Filmul se gaseste gratis pe YouTube, http://www.youtube.com/watch?v=9ymd0P1sCBQ

    Despre acel experiment si urmarile lui, http://en.wikipedia.org/wiki/Tuskegee_syphilis_experiment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *