Scurt, despre alegeri

Unul dintre rarele articole despre politică ale Cronicii.
Primo. Încă un scrutin, încă un vot irosit.
Citeam pe undeva de o aşa-zisă “mişcare Vlad Ţepeş”, ai cărei adepţi urmau să se ducă la vot, să-şi deseneze pe fiecare buletin o căsuţă aparte, în care să scrie numele domnitorului, şi să aplice ştampila VOTAT.

Eu nu m-am alăturat mişcării, ci am rămas fidel colţului alb din dreapta-sus al paginii. Rezultatul, însă, a fost acelaşi: anularea buletinului şi transmiterea mesajului implicit “nimeni dintre cei înscrişi pe liste nu mă reprezintă”.
Doar că, în Românica, odată obţinute nişte cifre minime, nimeni nu-şi mai bate capul dacă respectivele numere ar fi putut fi mai mari. Prin urmare, atât timp cât interesele unora sunt satisfăcute, nimănui nu-i mai pasă de nemulţumiţi. [Nu că le-ar păsa de cei care, totuşi, i-au votat]
Secundo. Ameninţarea fantomei.

Dacă vreun personaj care contează în politica românească şi-ar pune întrebarea Oare, în loc de 60%, USL ar fi putut obţine 75%?, ar descoperi probabil că diferenţa asta s-a dus într-un loc dubios, la un partid artificial, numit PPDD. Un partid inofensiv prin lipsa lui de structură, viziune, idei, iniţiative etc., dar extrem de periculos prin rapiditatea cu care-şi sporeşte masele de alegători, în baza unor simple vorbe goale.
Şi-atunci, după prima întrebare, ar veni firesc cea de-a doua: Oare de ce 15% dintre cei care au mers la vot au votat o himeră, în loc să voteze “certitudinea” USL-istă? Moment în care ar înţelege că gândurile românilor (tot mai numeroşi) trec în primul rând prin stomac şi abia apoi printr-un cap folosit doar ca să fie împuiat cu iluzii. Şi astfel, devine clar că fantoma este, de fapt, propria responsabilitate pe care şi-a asumat-o USL şi care-i va nărui imediat ce toate promisiunile se vor dovedi tot nişte abureli. E drept, cu ceva mai mult ştaif decât ale lui Diaconescu.
Terzo. Ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Prin urmare, românii au schimbat ulciorul. Era evident pentru oricine – pentru cei din ARD n-a fost. Scrutinul i-a măturat, pur şi simplu, spulberând orice urmă a unui partid politic coerent. Şi asta într-un moment cheie, în care monolitul USL ar fi avut nevoie de o contragreutate pe măsură, capabilă de replici tăioase şi constructive.
Quarto. Eu, totuşi, cu cine votez?

Pentru că vreau, într-un final, să votez şi eu cu cineva. Vorba aia, vin alegerile prezidenţiale… Dar tocmai ce-am spus că ARD aproape nici nu mai contează ca iniţiativă politică credibilă, iar USL îşi este propriul duşman. Şi-atunci?
Şi-atunci e simplu: nu s-a schimbat, de fapt, nimic.

Comments

 1. Ce-a mai corecta analiza a scrutinului de ieri !
  Am scris si eu astazi 2 articole pe tema asta dar nu le-am publicat… simt ca nu mai are rost sa mai zic nimic… UDMR -ul e nemuritor la guvernare… si asta spune totul !

 2. Off topic: doresc să te anunț cu ocazia aceasta că te-am nominalizat pentru Blog of the Year 2012 Award. Diversitatea și modul de abordare al subiectelor tale nu a trecut neobservată în ce mă privește – este multă lumină aici 🙂 Mă bucur, așadar, să am ocazia să arăt lucrul acesta și prin premiul de față.
  Găsești detaliile și regulile nominalizării aici:
  http://crescentius.wordpress.com/2012/12/10/blog-of-the-year-2012-award/

  Felicitări! 🙂

 3. Mi-am amintit nuvela lui Thomas Mann in care spectatorul hipnotizat in momentul trezirii il impusca pe hipnotizor.Asa se voteaza,in incapacitate de gandire.65% este procentul din procentul celor care au votat.Stanga sau dreapta?Sau toti? Pentru ca habar n-am ce politica vor face,alta decat antibasescu(vodevilul absolut).

 4. eu cred ca lumea a fost mult prea blanda cu pdl-ul cosmetizat in ard pentru fentarea prostimii… lumea trebuia sa-i taxeze ca pe pntcd poate si mai nasol. sa nu mai intre in parlament in viata lor.

  eu tot raman la parerea ca ppdd este partidul pdl-ului

  1. PDL nu a fentat prostimea acum, ci în 2008.

   Dacă ar fi fost PSD, nu PNL, nu PPDD, nu UNPR, doar PSD singur la guvernare din 2008 până acum s-ar fi lămurit pulimea cum stă treaba cu ei. Aşa, se vor lămuri până în 2014.

   ~Nautilus

  1. Prin “romani” te referi la mine?… Eu sunt chiar foarte usor de multumit: vreau sa votez un om care promite sa faca bine singurul lucru pe care stie sa-l faca. Si n-am pe cine. Toti promit ca fac totul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *