Silver Linings Playbook (2012)

imgSilver Linings Playbook este povestea a doi oameni care încearcă să-şi readucă vieţile pe un făgăş normal, după ce ambii au suferit câte o comoţie emoţională severă. Pat Solitano (Bradley Cooper) este un tânăr – şi deja fost profesor – ce revine acasă după o vizită prelungită într-un sanatoriu (cauzată de reacţia violentă asupra amantului soţiei sale), iar Tiffany (Jennifer Lawrence) este o tânără – şi deja văduvă – din suburbiile Philadelphiei, al cărei comportament oscilează ameţitor între nebunie şi normalitate. Întâlnirea accidentală dintre cei doi se transformă rapid într-o joacă de îndrăgostiţi – una extrem de ciudată, dar, totodată, şansa de care fiecare avea nevoie. [every cloud has a silver lining = tot răul spre bine, eng.]

Silver Linings Playbook este un film la graniţa dintre comedie romantică şi tragicomedie, scris şi regizat de David O. Russell pe aceeaşi nişă care i-a adus succesul şi cu The Fighter: cea a indivizilor obişinuiţi, din clasa muncitoare, dar suficient de excentrici încât să devină interesanţi la o privire mai atentă – prin urmare, va stârni păreri contradictorii, întrucât nici idila celor doi protagonişti nu este foarte siropoasă, nici zbuciumul lor interior foarte profund. Dar ceea ce ridică ştacheta în acest film este interpretarea actorilor: Bradley Cooper face, o dată-n plus, dovada aptitudinilor sale dramatice, Jennifer Lawrence reuşeşte o prestaţie pe măsura rolului care a făcut-o remarcată în Winter’s Bone, partitura lui Robert De Niro (Pat Senior) combină în mod fericit latura sa întunecată, din mai vechile filme cu mafioţi, cu ţicneala amuzantă a comediilor recente (Meet the Parents), iar Chris Tucker se dovedeşte o adevărată pată de culoare.

Mă aşteptam ca Silver Linings Playbook să fie o comedie inteligentă în toată regula, prezenţa lui De Niro ducându-mă cu gândul la un As Good as It Gets. Însă filmul s-a dovedit a fi o tragicomedie romantică – un mix ciudăţel şi destul de eficient.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *