Snow White and the Huntsman (2012)

Poveştile ar trebui să rămână ale copiilor.
Dacă gândul vă zboară (iar) către arhicunoscuta poveste a delicatei Albă ca Zăpada, care, prigonită de către regina cea rea, îşi găseşte o nouă familie alături de cei şapte pitici din pădure… reveniţi-vă!

Opera fraţilor Grimm este (iar) doar un pretext şi Snow White and the Huntsman ne provoacă într-o altă direcţie: una sumbră şi întunecată, care nu mai păstrează nimic din atmosfera de poveste, ci aduce mai mult cu un film despre Evul Mediu şi vremurile ciumei.
Dacă extravaganţa vizuală a regizorului Tarsem Singhtransformase Mirror Mirror într-o explozie de culori vii, costume curioase şi ritmuri de Bollywood, Rupert Sanders (mult mai cunoscut pentru… nimic altceva decât atragerea în păcat a veşnic neconsolatei Kristen Stewart) are singurul merit de-a fi distribuit-o în rolul maleficei Ravenna pe Charlize Theron – de-o frumuseţe răpitoare şi o răutate mult mai percutantă decât a Juliei Roberts.
Marele minus al filmului este însăşi elementul central – Snow White. Kristen Stewart nu este nici frumoasă (o Leelee Sobieski sau o Milla Jovovich mai tânără şi-ar fi intrat mult mai bine în rol), nici vulnerabilă, nici dură, ci doar un pic mai reţinută în a face pe victima decât era în seria Twilight. Iar chimia cu partenerul Chris Hemsworth lipseşte cu desăvârşire. Aerul dur, necizelat, al vânătorului, scoate şi mai mult în evidenţă o Albă ca Zăpada complet aeriană.
Pe lângă Stewart, Hemsworth şi Charlize Theron, Bob Hoskins, Ian McShane şi Toby Jones sunt trei dintre pitici moşneguţii pitici şi bătăioşi, dar prezenţa lor e prea puţin pentru a mai salva din film. Odată ajuns la final, Snow White and the Huntsman nu reuşeşte decât să demonstreze că, în lipsa viziunii artistice de excepţie a lui Peter Jackson din trilogia The Lord of the Rings, ori a inspiraţiei producătorilor seriei Harry Potter, poveştile e bine să rămână în cărţi şi citite de bunici nepoţilor, seara, înainte de culcare.
Altfel farmecul se pierde.

Comments

  1. exista un festival de film horror in Romania,anul asta a fost prima editie “Luna plina”.
    am vazut vreun sfert de film, parca era secventa cu inima scoasa prin stern,tehnicamente,printr-o fereastra

  2. Trebuie sa te contrazic. Kristen Stewart are un aer de printesa goth…imi pare potrivita in rol. In schimb, eu n-as vedea un film pentru Charlize Theron. Nu-i chiar idealul meu de actrita. Are un chip ciudat, nu-i deloc idealul meu de frumusete.
    Si cred ca Alba ca Zapada chiar e o poveste foarte sumbra, de Ev Mediu Intunecat. Poate ar fi interesant de vazut, dar nu cred s-o fac. Filmele nu mai sunt aproape deloc ceea ce-mi doresc sa vad in aceasta perioada. Am fost o mare cinefila, dar in filmele de azi tehnologia joaca un rol prea important. Mai important decat actorii. Nu-mi place. Astept ca arta cinematografica sa se trezeasca. Daca se va mai trezi.

    1. Perfect de acord cu printesa goth… Dar una care sa fie in aceeasi poveste cu restul personajelor. Daca ai sa vizionezi filmul, ai sa vezi ca tanti este complet rupta de ceea ce se intampla in jurul ei.

    2. Daca am spus ce am spus despre filme…nu vad sanse sa-l vad. Am vazut cateva cadre, cred ca mi-a ajuns. Atmosfera e complet nenaturala. Mai bine ma uit la desene animate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *