Stand Up Guys (2013)

MV5BMTgwNjgyOTExMV5BMl5BanBnXkFtZTcwNTIzODA1OA@@._V1_SX214_“Val” Valentino este un infractor mărunt găsit ţap ispăşitor – atât de poliţie, cât şi de mafie – pentru un jaf eşuat. Condamnat la perioada maximă de închisoare, Val îşi ispăşeşte sentinţa într-o tăcere deplină, fără a dezvălui nimănui informaţii despre cele întâmplate. Cu toate acestea, un accident nefericit din timpul evenimentului (într-un schimb de focuri încrucişat, Val îl împuşcă mortal pe singurul fiu al liderului crimei organizate), face ca, la eliberare, pe Val să nu-l aştepte libertatea, ci doar un răgaz de 24 de ore până să fie executat, ca pedeapsă pentru moartea pe care a provocat-o.

Însărcinat cu îndeplinirea pedepsei este Doc, cel mai bun prieten al lui Val, la rândul său ameninţat cu repercusiuni în caz de neascultare a ordinului primit. În spiritul vechilor amintiri care-i leagă, Val şi Doc decid să transforme cele 24 de ore într-o ultimă aventură a vechii găşti, drept pentru care îl recuperează dintr-un azil de bătrâni şi pe Hirsch, ultimul membru al trio-ului de prieteni.

Urmează o noapte şi o zi pline. Cei trei apelează la serviciile unui bordel, impotenţa îl face pe Val să ia o supradoză de Viagra (furată dintr-o farmacie), ceea ce îi cauzează priapism, trimiţandu-l la spital pentru o aspiraţie sanguină, într-o secţie de urgenţă unde lucrează Nina, fiica lui Hirsch. Trupa ia masa într-un diner unde Alex, nepoata lui Doc, este chelneriţă, apoi fură maşina unor interlopi, în al cărei portbagaj descoperă o femeie goală sechestrată, victima unui viol colectiv, pe care gaşca de prieteni o ajută să se răzbune pe agresori. Odată cu venirea dimineţii, încep pregătirile pentru o ultimă confruntare cu şeful mafiei locale.

Val este Al Pacino, Doc este Cristopher Walken, Hirsch este Alan Arkin – iar filmul, deşi pare, nu este unul cu gangsteri. Stand Up Guys îşi cunoaşte lungul nasului, păstrându-se ca un film despre prietenia dintre câţiva oameni rămăşi tineri, în ciuda anilor care au trecut peste ei. Interacţiunea şi dialogul dintre Pacino şi Walken sunt savuroase, îmbogăţite cu umorul lui Arkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *