Stereo-Crăciunul, mono-colindul şi idio-SMS-ul (III)

Idio-SMS-ul
Eu te colind albastru, tu mă priveşti tăcut / Se despletesc dorinţe răsfrânte peste tâmple / E vremea de uitare a timpului trecut / E vremea ca noi visuri nescrise să se-ntâmple.
Şi pentru că nu era destul de evident caracterul tot mai puţin religios şi tot mai mult comercial pe care l-a căpătat Crăciunul, pe lângă Hruşcă, Fuego şi colindători leşinaţi, de sărbători trăim fenomenul SMS-urilor aşa-zis tematice. Dacă ai nenorocul unei agende cât mai vaste, mai mult ca sigur vei fi bombardat cu SMS-uri (cele mai multe copiate de pe net) de genul:
La ceas sfânt, acolo unde albul învinge verdele, îţi întind mâna, îţi întind inima şi gândurile mele să-ţi fie punte peste spaţiu şi timp până la mine.
Şi-atunci să ningă mult / ca-n Fraţii Grimm / şi sub zăpezi de dor / să ne iubim.
Ceas sfânt. Vechi doruri ne picură-n urechi, / Acelaşi alb învinge-acelaşi verde. / În timp pierdut prin clopoţei se cerne / Cânt nou şi sfânt – şi totuşi cât de vechi!
E vremea colindelor, vremea frumuseţii, când minunea naşterii Mântuitorului răscoleşte sufletele şi le înnobilează. Fie ca Magia Sărbătorilor să aducă fericire, sănătate şi bunăstare tuturor.
Hristos s-a născut să ne aducă lumină şi bucurie în suflete. Să vă fie Crăciunul alb şi senin, plin de lumină şi de pace.
Oare câţi dintre cei care le trimit mai cred în sfinţenia sărbătorilor, oare câţi au citit vreodată o poezie, oare câţi îşi aduc aminte de biserică şi în alte momente decât Crăciunul sau Paştele (când e de bon-ton să faci o cruce) şi oare câţi sunt sinceri în gestul lor?
Din punctul meu de vedere, o simplă urare pentru sărbători fericite, transmisă cu inima deschisă, e un semn de apreciere mult mai însemnat decât o înşiruire de cuvinte preţioase, pe care unii nici nu le rostesc vreodată.
Hai, sarmale fericite şi cozonaci veseli! [Da, asta tot de pe net e luată]

Comments

 1. AH ! CE NERVI AM ! Tocmai scrisesem un comentariu lung si chiar creativ de nivel de adevarat infotainment calitativ, continand si informatii culturale, istorice si politice despre bebelusul Iisus Christos si mama lui Maria, plus un salut apreciativ catre Papa Benedict al XVI-lea, plus cu reclama re firmele care m-au ajutat pe mine sa devin atat de creativ de ieri pana azi…dar am apasat din greseala, din cauza de tulburari temporare de coordonare fina de miscari la nivel cerebelar, (cauzate tocmai de produsele acelor firme carora voiam sa le fac reclama), pe un buton, si mi s-a sters acel comentariu atat de misto infornativ-distractiv, si totodata, speram, sustinator de moral !

  Uite, mai bine, dau doar un link la o colinda care mi s-a parut misto dintr-o biserica din Hawaii, Aia ke kanaka (= “Iata un om”, pe lb hawaiiana):

  plus o varianta a cantecului Mele Kalikimaka ! (= Merry Christmas, tot pe lb hawaiiana), cantata de Bette Midler

 2. P.S. Chiar fusese, comentariul meu, un exemplu de adevarata excelenta re un posibil raport informativ plus diplomatic, un fel de maximum de ce as fi putut eu scrie catre distractia superiorilor mei teoretici daca as fi fost eu atasatul cultural al MAE-ului la ambasada romana din Oslo, cu informatii si din presa norvegiana recenta si despre stilul norvegian, plus interpretarea lor specific caracteristica a evenimentelor internationale de larg interes tuturor, (inclusiv aluzie pana si despre pozitia politicii externe norvegiene re conflictul din Orientul Mijlociu si conflictul recent turco-francez, toate din perioada Craciunului 2011)…o chestie atat de rafinata cum precis nu s-a mai gasit in arhivele diplomatiei europeene de la raportorii dl-ui Charles Maurice de Talleyrand-Perigord incoace, de pana si dl Titulescu, sunt sigur, ar fi fost multumit de comentariul meu !

  Ce pacat, intr-adevar, ca trebuie sa fiu cu adevarat intoxicat cu alcool calitativ superior ca sa fiu in stare sa functionez ca atasat cultural competent MAE…drept care am decis, in mod etic, ca e, totusi, mai bine, mai ales pt mine, (nu stiu daca si pt altii), ca NU am urmat aceasta cariera recomandata mie in mod expres de o mare parte a familiei mele de cand eram mic copil, care si-au dat seama ca, totusi, as fi avut poate o viata mai usoara ca angajat MAE, macar la serviciul de Protocol, daca nu chiar de nivel de atasat cultural, decat altceva…si eu “nu si nu”, pe motive etice, desigur !

 3. @frmshk: e perfect. Multumesc la fel!

  @Annemarie: multumesc – un Craciun fericit si tie!

  @Rudolph Aspirant: ma gandeam ca, date fiind comentariile tale lungi, te-ai gandit sa le treci printr-un editor de texte inainte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *