System failure

Matrix - System FailureUn post scurt, politic, copiat parcă de la Raul… Parcă!

Zice-se în Românica noastră că judecătorii Curţii Constituţionale au decis – în unanimitate – asupra neconstituţionalităţii proiectului de lege a descentralizării (pe larg aici).

Ceea ce nu e chiar o tragedie. Soarta a făcut ca, în 2013, să pot discuta cu un primar (dintr-un colţ de Românie cu trecere la finanţări europene şi investitori austrieci – deci un om destupat la cap) [nu, acesta nu este un compliment subtil la adresa actualului prim(ar)-arhitect al Iaşului (architect în accepţiunea consacrată de trilogia The Matrix), dl. Gheorghe Nichita, pe care, de două mandate încoace, nu îl votez cu succes (la fel cum nu-i votez nici pe ceilalţi care vor să-i ia osul locul] despre acest nebulos proiect al USL-ului USL-istului Dragnea:

Ce aţi înţeles din descentralizarea propusă de ăştia de la centru? Cum o să vă afecteze?

Nimic. Nu ştim.

Însă, pe acest proiect de lege, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului. Adică executivul [în fapt, una dintre cele două laturi ale puterii executive din România – cealaltă fiind Preşedintele ţării] s-a bătut cu pumnul în piept că este mai şmecher decât legislativul [a cărui competenţă legislativă este doar una dintre multiplele sale funcţii – celelalte fiind funcţia de reprezentare, funcţia de desemnare a unei autorităţi publice, funcţia de control asupra executivului]. Lăsând la o parte definiţia şi implicaţiile juridice ale asumării răspunderii, pe scurt, cineva a zis că albu-i negru şi s-a înşelat.

Printre altele, Curtea a observat că proiectul încalcă principiul autonomiei locale, regimul proprietăţii, principiul legalităţii şi… bunul simţ (asta din urmă o observ eu).

Atunci, de ce mai este acest Guvern în funcţie? Şi Parlamentul în spatele lui…

Pentru că fac parte dintr-un sistem compromis, născut din însăşi gloata nemulţumită – cea din care au emanat figurile proeminente ale tristului cotidian românesc.

P.S. Iaca, până la urmă, a ieşit un articol mai lung şi mai alambicat decât cele ale lui Raul.

Comments

  1. Nu mai exista nici un sistem ierarhic in Romania. Legea ramane la urma, iar daca nu poate fi nici cum ocolita, o anuleaza. Ultimul cuvant il are banul, prin interese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *