Ted (2012)

Winnie the Pooh gets high.
Câţi dintre noi nu ne-am dorit, oare, ca personajul preferat din benzile desenate, desenele animate şi filmele de animaţie, ori ca jucăria favorită să existe cu adevărat şi să fie prietenul nostru cel mai bun?…

Ei bine, trecerea timpului ne-a dovedit că fetele chiar şi-au găsit cel mai bun prieten într-o jucărie se… (pare că mai bine mă opresc aici, până ce aluzia nu devine prea explicită), iar băieţii mari – şi duri – au sentimente pentru ursuleţul de pluş din copilărie.
Ted este un asemenea ursuleţ, adus la viaţă de dorinţa unui puşti de opt ani, marginalizat de restul copiilor din cartier, de a nu mai fi singur şi de a avea a best friend for life. Nimic (foarte) ieşit din comun până aici – însă acel for life complică lucrurile până peste poate.
Ted creşte odată cu John Bennett (Mark Wahlberg) şi preia mare parte a trăsăturilor acestuia: limbajul, admiraţia pentru Flash Gordon (personaj de benzi desenate/film), pofta de droguri şi, în general, toate apucăturile unui individ ajuns la maturitate, dar fără să iasă din copilărie. [Din acest punct de vedere, filmul seamănă destul de mult cu YoungAdult]
Sarea şi piperul filmului o constituie interacţiunea dintre copilul ajuns mare şi ursuleţul de pluş, potenţată de prezenţa frumoasei Mila Kunis în rolul iubitei lui John – mai ales că toţi trei descoperă că Ted devine un impediment în calea vieţii personale şi profesionale a celorlalţi doi.
Dialogurile sunt savuroase, cu multe schimburi de replici care încep cu litera f, dar şi cu aluzii mai mult sau mai puţin evidente la nume cunoscute ale show-biz-ului: Susan Boyle, Chris Brown etc. În plus, scena în care Wahlberg este bătut de Ted va deveni antologică pentru un tip care, în curând, va încerca nişte jucării cu adevărat serioase (Wahlberg fiind anunţat ca noul lead masculin pentru Transformers 4).
Overall, un film decent, în care mare parte a umorului este creeat de alăturarea neverosimilă de personaje. Pe lângă băiatul rău, care are o prietenă trăznet, şi (aparent) inocentul urs de pluş, într-un rol secundar apare Giovanni Ribisi – un alt adult cu probleme serioase.
Ted a avut încasări de patru ori peste bugetul iniţial, astfel încât sunt mai mult decât convins că vom avea parte de o continuare. Şi-atunci, zic eu, filmul va cădea în zona gri a producţiilor slabe născute strict din dorinţa de a face bani uşor a unora de la Hollywood.

Comments

  1. Am incercat sa ma feresc de acest film, pentru ca nu parea sa fie ceea ce imi doresc eu de la un film. Dar m-a prins de la inceput si am ramas alaturi de copil, l-am urmarit cu placere pana la capat. :))

  2. Problema e ca in TED sunt cam atatea glume cate sunt intr-un episod mai bun din Family Guy. Poate de-asta am fost usor dezamagit la cinematograf, dar ulterior mi-am amintit ca am mers acolo gratis, in baza unei invitatii si evident, m-am inveselit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *