The Devil Inside (2012)

Afară-i vopsit gardul şi înăuntru-i diavolulleopardul.
Singurul motiv pentru care am decis să urmăresc (şi să scriu mai apoi despre) The Devil Inside este succesul fulminant pe care l-a avut la public: un film pur şi simplu desfiinţat de critici a reuşit să obţină încasări de câteva zeci de ori mai mari decât bugetul iniţial.
De obicei, asta se întâmplă în două cazuri: ori vorbim de un popcorn flick, cu extrem de mult corn şi foarte puţin pop, ori filmul este unul pur şi simplu dezastruos, însă beneficiază de o promovare OK, capabilă să păcălească publicul.

Iar The Devil Insideeste un film groaznic.
Nici nu contează despre ce e vorba (exorcizări), despre stimulentul că ar fi bazat pe fapte reale, ori despre abordarea cinematografică – found footage. La toate capitolele, filmul eşuează lamentabil.
La început se vorbeşte de exorcizări doar în teorie, apoi se ajunge la concluzia că nimic nu se compară cu practica şi o oră de teorie nu valorează nici cât cinci minute de acţiune propriu-zisă (drept pentru care asistăm la ultima şedinţă a unui asemenea ritual), pentru ca finalul să ne aducă numai oameni cu ochii daţi peste cap şi posedări în lanţ… Acceptând că sunt nişte fapte reale (ni se aruncă în ochi încă de la început refuzul Vaticanului de a colabora la realizarea “documentarului”), biserica este extrem de slab reprezentată în film. Nu se găseşte mai nimeni care să ne explice poziţia / respingerea / ignoranţa clericilor faţă de aceste întâmplări… Iar stilul found-footage nu face decât să îngreuneze acţiunea – la propriu (unul dintre personaje, Michael = Ionuţ Grama, are ingrata sarcină de a oscila mereu de o parte şi de cealaltă a obiectivului) şi la figurat (e greu de distins dacă Michael face un documentar despre exorcizări sau despre tânăra fată care vrea să înţeleagă ce se întâmplă cu mama ei posedată).
Un film fără absolut nimic remarcabil. Odată ce l-am văzut, cred că succesul la public se datorează includerii peliculei în acelaşi gen cu The Exorcist, The Rite, Paranormal Activitysau Insidious. Dar oricare dintre aceste filme este infinit mai bun decât The Devil Inside.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *