The Ides of March (2011)

E ceva putred în Danemarca –  şi tocmai a trecut oceanul.
Un film despre politică – din fericire, nu cea de la noi, ci de la americani; prin urmare, cu o atmosferă veselă şi decoruri specifice roş-albastru-înstelat. Cadrul perfect pentru carismaticul candidat democrat, guvernatorul Mike Morris (George Clooney) să câştige voturile statului Ohio, în cursa pentru Casa Albă. Însă, câteodată, lucrurile par prea bune ca să fie adevărate. Astfel, idealistul Stephen Meyers (Ryan Gosling), personaj-cheie în staff-ul de campanie al guvernatorului, descoperă un secret periculos în trecutul recent al acestuia, moment din care toate personajele implicate încep să-şi descopere tot mai mult faţa întunecată.
O distribuţie de zile mari, avându-i în prim-plan pe George Clooney (care semnează şi regia peliculei [şi, zic eu, i-a ieşit, cel puţin la fel de bine ca Leatherheads şi Good Night and Good Luck]) şi Ryan Gosling (Drive), susţinuţi de actori redutabili, precum Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei şi Jeffrey Wright.
O idee interesantă, prezentată într-un ritm suficient de atrăgător (chiar dacă începutul e ceva mai lent) şi care permite filmului un final oarecum “în alb” – chestie ce nu se va dovedi, totuşi, a fi pe gustul tuturor: confruntat cu o dilemă în stilul to be or not to be, personajul lui Gosling ia o decizie pe care o vedem finalizându-se, însă nu ştim care vor fi consecinţele asupra lui însuşi.

Una peste alta, un film bine legat (patru nominalizări la Globul de Aur), care ne arată încă o dată leopardul din spatele gardului vopsit al politicii de pretutindeni.

Trivia: coloana sonoră este compusă de Alexandre Desplat, care apare şi pe soundtrack-ul filmului New Moon, din celebra serie Twilight.

Comments

  1. Sincer, suna al naibii de bine (numa distributia si tot e ceva). Hai ca-l iau…

    P.S: Aproape pierdusem contactul cu blogul tau de cand tot redirectionai spre site-ul cu citirea Bibliei. Noroc ca te aveam in blogroll si mai citeam de-acolo. Sa fie faptul ca ai scris ”blogpsot”?

  2. Sa nu te dezamageasca finalul. In rest, zic eu ca merita. Ma intreb daca asta e modul lui Clooney de a raspunde celor care l-au intrebat de ce nu intra in politica – pe modelul lui Schwarzenegger, spre deosebire de care are mai multa carisma.

    P.S. Exact inversiunea dintre p si s era problema. Acum, mai verific pe blogurile unde mai scriu, sa nu ma trezesc cu aceeasi minune.

    …Hmm, oare care doua litere, inversate, te directioneaza spre un site despre nazisti si cel de-al doilea razboi mondial?… Sau despre Batman?…Hmm…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *