The Place Beyond the Pines (2012)

MV5BMjc1OTEwNjU4N15BMl5BanBnXkFtZTcwNzUzNDIwOQ@@._V1_SX214_The Place Beyond the Pines este unul dintre acele titluri îndelung aşteptate, după o serie întreagă de producţii de la care spectatorul primeşte strict ceea ce se vede pe ecran. Filmul are într-adevăr o poveste de spus, cu ajutorul unui scenariu coerent, al unei regii inteligente şi al unui joc actoricesc de impact.

Filmul este construit din trei segmente, primele două dezvoltând două planuri narative, care se contopesc în final. Protagonistul primei părţi este “Handsome” Luke (Ryan Gosling băgat pe steroizi şi extrem de pictural, acoperit de tatuaje), un motociclist cascador care descoperă, într-un mod cu totul neaşteptat, că una dintre aventurile sale de-o noapte, cu Romina (Eva Mendes, obosită şi veşnic înlăcrimată), s-a soldat cu naşterea unui copil. Copleşit de sentimente paterne, Luke decide să-şi susţină familia de conjunctură, folosindu-se de abilităţile de motociclist pentru a jefui bănci şi a face rost de bani. Împins pe acest drum, şi apoi incapabil de a mai fi stăpânit, de un fost spărgător (Ben Mendelsohn), noua preocupare a lui Luke i-l scoate în cale pe Avery (Bradley Cooper, cu un look old-fashioned), un ofiţer de poliţie novice, iar întâlnirea celor doi va avea urmări – imediate şi de durată – dintre cele mai serioase.

Partea de mijloc a filmului se concentrează pe Avery, absolvent de drept devenit poliţist pentru a scăpa de umbra tatălui – fost judecător. Din ciocnirea cu Luke, Avery iese ca un erou al comunităţii locale, dar noul statut îi dezvăluie tânărului ofiţer adevărul despre universul închis al poliţiştilor corupţi, conduşi de veteranul Deluca (Ray Liotta). Pentru a supravieţui, Avery îşi trădează colegii, punând în mişcare un set de evenimente care se vor încheia 15 ani mai târziu, cu numirea în funcţia de procuror general al oraşului New York.

Acţiunea se apropie de sfârşit cu puţin înainte de alegerea lui Avery în noua funcţie, dar focusul se mută pe fiul acestuia –AJ – un adolescent scăpat de sub control şi purtat de colo-colo de tatăl aflat în campanie. AJ se transferă la acelaşi liceu unde învaţă şi Jason (Dane DeHaan), băiatul lui “Handsome” Luke. Păcatele părinţilor îi urmăresc pe copii şi, în scurt timp, cei doi leagă o relaţie cât se poate de distructivă.

Clar definite, cele trei capitole se derulează pe parcursul a nu mai puţin de 140 de minute, timp care-şi pierde, însă, măsura în adâncimile introspecţiei propuse de regizorul Derek Cianfrance. La fel ca şi Blue Valentine, celălalt hit de dată recentă al lui Cianfrance, The Place Beyond the Pines nu este un film comod.

Dacă Blue Valentine ilustrează mizeria în care se poate transforma o căsnicie născută într-o clipă de fericire, The Place Beyond the Pines duce lucrurile la un alt nivel, aducând la un loc mai multe personaje şi creionându-le din perspectiva alegerilor proaste pe care le fac, ori a relaţiilor copii-părinţi nefuncţionale.

Cu totul surprinzătoare este distribuirea timpului de scenă între personaje/actori. Cei pregătiţi de o confruntare Ryan Gosling versus Bradley Cooper, doi actori aflaţi pe valul succesului cinematografic (cu apariţii în Blue Valentine, Drive, The Ides of March – Gosling şi Limitless, The Words, Silver Linings Playbook – Cooper), vor fi oarecum dezamăgiţi, unul dispărând din cadru după prima oră, iar celălalt reapărând când şi când, mai ales în partea de final a filmului. Totuşi, Gosling este impresionant (încă o dată) în rolul lui Luke, conferindu-i motociclistului o labilitate emoţională tulburătoare.

Drama personajelor este amplificată de imaginile deosebite, surprinse de camera inteligent folosită de Cianfrance, la rândul lor potenţate de o coloană sonoră iscusită. The Place Beyond the Pines este o poveste circulară, puţin cam lungă şi cu unele (câteva) momente cam plictisitoare, dar cu un efect dramatic indiscutabil.

Comments

  1. Arata oribil Gosling asa, nu prea i se potrivesc rolurile astea de bad boy. In schimb din trailer mi se pare destul de interesant. L-am si trecut la must see 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *