The Raven (2012)

Poezie şi moarte.
Se poartă poveştile “alternative” despre nume cu rezonanţă ale istoriei (vezi Abraham Lincoln: Vampire Hunter), aşa că The Raven propune o ipoteză asupra sfârşitului scriitorului Edgar Allan Poe.

Foarte pe scurt, John Cusack joacă rolul lui Poe, prins într-o cursă contra cronometru de a salva viaţa iubitei sale din mâinile unui dement obsedat de latura morbidă a operei scriitorului.
Devine evident că avem de-a face cu un thrillerîntunecat, cu crime şi indicii ce trebuie puse cap la cap. La un punct, am avut un deja-vu cu Saw, dar filmul a abandonat repede tenta psihologică în favoarea unei piste poliţiste.
Filmul nu străluceşte cu nimic, dar funcţionează graţie, în primul rând, actorilor (în prim-plan John Cusack şi carismaticul Luke Evans, iar într-o perspectivă mai îndepărtată, Brendan Gleeson şi Kevin McNally – Gibbs din Pirates of the Caribbean), care deturnează atenţia de la scenariul clasic al unui film poliţist de vineri seară.
Pentru fanii poeziei lui Poe, legătura cu opera acestuia se rezumă la recitarea unor versuri, ori la citarea unor paragrafe care motivează acţiunile ucigaşului. În rest, lirismul personajului lipseşte cu desăvârşire.
În consecinţă, poezia mea preferată rămâne tot Eldorado, fie şi numai că ecranizarea acesteia ar rezulta într-un film cu ceva mai multă lumină.

Comments

 1. Nu stiu…
  Eu n-astept decat un singur film.
  Am mai vorbit cu cineva care a vazut de f. curand The Dark Knight Rises…a zis ca a fost cam dezamagit, ca celalalt, din 2008, a fost mai bun.
  Oricum, niciodata nu judec un film dupa cronica lui.

  1. Asta e marele ghinion al lui TDKR: va fi mereu comparat cu predecesorul. Eu zic ca amandoua, in felul lor, sunt niste filme foarte bune.

   Toate filmele din trilogia lui Nolan au o tema principala:
   – frica, in “Batman Begins”
   – haosul, in “The Dark Knight”
   – durerea, in “The Dark Knight Rises”

   Si, cel putin in ultimele doua, tema principala a fost foarte bine sustinuta de personajele negative principale: Joker-ul lui Heath Ledger si Bane al lui Tom Hardy.

 2. Am prea multe carti pe care vreau sa le citesc. Cand sa imi mai fac timp si de filme? Daca ma bag in pat nu rezist mai mult de 3 minute cu ochii deschisi. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *