This is the End (2013)

This-is-the-End-2013-Movie-Poster

Filmul: This is the end
Data aparitiei: 2013
Gen: Comedie
Durata: 1h 17 min
Regia: Evan Goldberg, Seth Rogen
Actori: Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Jonah HillWhoa, Catholic school failed
to mention the whole getting-
raped-by-demons thing.
(Daniel J. Hoag, Haiku Review)

Pentru a ajunge în Rai, unde Backstreet Boys cântă Everybody şi toată lumea fumează joint-uri, trebuie mai întâi să-l exorcizăm pe Jonah Hill – acesta pare a fi mesajul filmului This is the End. [Ceea ce nu este neapărat un lucru rău. În acest fel, poate Hill revine la roluri coerente, gen Moneyball, care i-a adus o nominalizare la Oscar] Hollywood-ul este lovit de Apocalipsă şi numai câţiva actori reuşesc să scape – printre alţii, Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, interpretându-se pe ei înşişi –, refugiindu-se în casa ultimului, după un chef-monstru.

Filmul se vrea o satiră la adresa societăţii actoriceşti din Cetatea Filmului, cei patru jucându-şi propriile roluri într-o manieră caricaturală. Fiecare autopotret înfăţişează un personaj nevrotic, sclifosit, laş şi egoist – lăsându-i privitorului sarcina de a desluşi unde se află graniţa dintre ficţiune şi realitate.

Totodată, Apocalipsa hollywood-iană în viziunea lui Rogen (co-scenarist şi co-regizor) m-a făcut să-mi imaginez o oră de religie dintr-un liceu românesc cu copii de bani gata, pentru care iertarea şi mântuirea vin odată cu vorbele dulci şi goale adresate celui de lângă tine, iar odată prins de lumina albastră care te teleportează în ceruri, poţi să-i înjuri şi să le arăţi degetul nefericiţilor rămăşi pe pământ.

Aşadar, This is the End este un film oarecum amuzant, dar nu într-atât de amuzant cum reiese din surprinzător de numeroasele (pentru mine) recenzii pozitive pe care le-am citit pe net. Practic, This is the End este un Scary MoVie cu ceva mai multe secvenţe comice. La nivel artistic, însă, filmul rămâne un zero barat.

Totuşi, nu l-am încadrat la categoria Junk din două motive:

1. Jonah Hill zombificat este cel mai bun rol în care l-am văzut pe actor de la Moneyball încoace.

2. Filmul chiar mi-a stârnit curiozitatea de a-l vedea până la sfârşit. Judecând după faptul că, în ultima vreme, eu văd un film în trei zile seri, ăsta nu-i chiar lucru puţin.

Pe ecran mai apar, în roluri neglijabile, Michael Cera, Emma Watson, Rihanna, Channing Tatum şi Paul Rudd – deşi pe ultimul n-am reuşit să-l identific. Dar, dacă aşa zice IMDb-ul…

Comments

  1. Dar asta chiar mi se pare, cel putin asa din trailer, chiar mai haios decat Scary Movie, adica mi se pare ca Scary Movie e doar simplu clasic parodic, dar asta pare asa super-comic de cretin grotesc pastisat ce este ! E super kitsch ! De aia e misto si primeste atatea recenzii bune ! (Kitschul e acum la moda si in randul populatiei generale, dupa ce fusese la moda doar pt intelectuali asa acum 40 de ani.)

    1. Ah, nu am rezistat sa nu citesc si ce a avut de zis si dl Anthony Lane despre acest film…zau, remarc asa din articol in articol ca pare sa fie asa oarecum de acord cu tine, zau, chiar si la stilul de exprimare intr-un fel, asa oarecum retinut si politicos, chiar cand acorda o nota mai mediocra unui film, (desigur nu il acuz de plagiat dupa articolele tale, e vorba asa de stilul de a critica filmele, si de stilul intelectual asa chiar si social-politic general, de om care nu se lasa dezamagit prea usor sau exagerat de rapid, acorda intr-un fel the benefit of the doubt, dar si cand devine, gata, adio…plus e si totodata si ff respectuos fata de femei, exagerat de respectuos, chiar oarecum in mod necaracteristic insusi culturii din care provine si in care se invarte). Uite-l pe dl Lane, daca esti curios, (cand era mai tanar desigur, acum vreo 20 de ani), http://www.newyorker.com/magazine/bios/anthony_lane/search?contributorName=anthony%20lane

  2. Zau, nu am avut timp sa vad filmul asta in weekendul asta, insa sunt hotarat sa il vad, (plus pe cele 3 Hangover pe care nu le-am vazut), pt ca am vorbit cu prietena mea, si mi-a recomandat sa le vad neaparat pe toate, a zis ca a vazut This is the End chiar de 2 ori, asa de mult i-a placut, si daca ea imi recomanda asa ceva, zau, nu-mi pasa de dl Anthony Lane, nu-mi pasa nici de tine ca esti de acord cu el, plus si ca ai avut dreptate si in alte dati cu alte filme, acum sunt hotarat sa vad macar acest film daca nu si Hangover ! Revin dupa ce l-am vazut ca sa imi ofer impresiile personale !

    1. Singurele filme despre care afirm sus si tare ca NU SUNT de vazut, si chiar am pretentia ca am dreptate, sunt cele din Junk. Pentru restul nu furnizez decat o opinie personala, cat se poate de subiectiva, fara a sustine ca viziunea mea e singura in care poate fi receptionata un film. Asadar, vezi-l!

      …Dar daca te intorci si-mi spui c-a fost bestial, zau ca ma voi intreba serios daca n-am eu o problema cu simtul umorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *