Viaţă de cimitir, primăvara

După 20 de zile de vorbit despre primăvară, iată că – până la urmă – a venit.
Dacă ne gândim că am trecut şi de echinocţiu, se poate spune că am intrat oficial în sezonul primăvară-vară – în acelaşi timp în care am ajuns la capătul primului sezon al animaţiilor Minuscule. Într-un final, se pare că simpaticele insecte au reuşit să aducă soarele şi căldura în vieţile noastre. Prin urmare, e momentul să punem punct aventurilor de la firul ierbii – pentru cine este interesat, celelalte episoade se găsesc pe YouTube.

Oricum, vremea de-afară e mult prea frumoasă ca să rămâi captiv în casă, prizonier într-o lume din LED-uri şi cristale lichide. Haideţi, aşadar, să ieşim, să ne bucurăm de plecarea zăpezilor şi de gropile rămase-n urma lor, să ne trăim mai departe vieţile prăfuite, vieţi de cimitir…
Deşi prezentat ca o comedie romantică, Viaţă de cimitir, piesă scrisă şi regizată de Rodica Popescu-Bitănescu, este, de fapt, o reflecţie satirică asupra vieţii din zilele noastre. Piesa este o înlănţuire de juxtapuneri antagonice: viaţa, aşa cum este văzută de pe tărâmul morţii – cimitirul, emblematica actriţă de comedie în rolul Morţii atotputernice, tânărul prins între dragostea diafană şi imaterială, pentru iubita trecută în nefiinţă, şi atracţia pătimăşă, cât se poate de lumească, pentru o femeie vie…
Decoruri simple, atmosferă cu scăpărări sinistre, personaje puţine şi schimburi de idei complexe – Viaţă de cimitir este mai degrabă un experiment. Poate nu unul dintre cel mai atractive (deşi piesa are momentele ei savuroase), dar cu siguranţă de apreciat pentru actriţa care a decis să se reinventeze.

Comments

  1. Am vazut piesa. E una dintre cele mai slabe piese vazute de mine vreodata. Nu are umor de calitate si, in ciuda faptului ca d-na Rodica e o actrita mare, a fost si prost jucata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *