Viaţa pe scurtătură

Ca să vă scutesc să citiţi despre aventurile mele în lumea geometriei, iată pe scurt de la ce m-am luat cu însemnarea asta: luni seară am fost la film; într-o sală aproape goală, un tip şi cu haremul său de două piţipoance s-au aşezat pe locurile altor trei oameni; situaţia s-a rezolvat şi fiecare a respectat locul înscris pe bilet, dar numai după câteva replici de neam prost şi intervenţia unui steward.

Pentru mulţi, scena asta – din păcate, destul de frecventă în ţărişoara noastră – a ridicat următoarea întrebare: de ce într-o sală (aproape) goală ţii morţiş să stai la numărul trecut pe bilet?
Pentru că, aş zice eu:
1. Filmul pe care îl vezi la cinema este un serviciu pe care îl consumi, serviciu oferit de un furnizor, într-un cadru general de termeni şi condiţii. Prin urmare, dacă accesul tău la acest serviciu presupune să cumperi un bilet, care conferă un anumit loc, e de datoria ta să respecţi indicaţia primită.
2. În condiţiile în care, la achiziţionarea biletului, ai dreptul să-ţi alegi unde să stai în sală, observaţia de la punctul 1. devine evidentă.
3. Dat fiind punctul 2., să-ţi alegi un loc şi apoi să te aşezi pe locul altuia e cel mai clar semn că eşti neam prost.
4. E vorba de un principiu: bun-simţ elementar. Pe româneşte, la tine acasă faci ce vrei, dar în casa altuia îţi ştii lungul nasului.
Personal, nu sunt de acord cu ideea că, de vreme ce sala este goală, te poţi aşeza unde vrei. [Dacă ţii neapărat să-ţi schimbi locul, o poţi face după începerea filmului, când ştii că şansele să te mai scoale cineva de-acolo sunt minime] Pentru că-mi iese pe nas maniera asta de a proceda ori de câte ori mă duc la un supermarket: într-o parcare goală, primele locuri care se ocupă sunt cele pentru persoane cu handicap – numitele persoane nefiind de faţă.
Până când nu vom scăpa de patima asta de a merge mereu pe scurtătură, nu putem avea speranţe la cine-ştie-ce grad de civilizaţie. Cât te costă să te uiţi atent pe un bilet de film şi să te aşezi un rând mai sus ori mai jos? Cât te costă să parchezi maşina zece metri mai încolo, ca să laşi un loc liber cuiva căruia chiar îi va folosi? Cât te costă să nu te comporţi ca un gherţoi, din simplul motiv că şi alţii o fac?

Comments

 1. ma, sunt de acord cu regulile astea de “buna purtare”. doar ca-n Romania nu-si au rostul. nimeni nu respecta pe nimeni. cu cat esti mai bogat din furt cu atat esti mai nesimtit si mai plin de tine.

  1. Eu ma simt bine traind dupa reguli dintr-astea, de buna purtare. Ma simt bine cand ies in afara si ma port ca in Romania, iar intre mine si “niste straini” nu e nicio diferenta.

   Da, stiu, sunt ciudat. Daca nu-s ciudat, atunci sunt fraier. Si, oricare dintre ele doua ar fi, in Romanica n-am decat de pierdut.

   Dar numai asa ma pot simti bine in pielea mea.

  2. Aici Amiralul are dreptate DAR dupa ce ai fost tratat si altfel decat cu sictir, dupa ce altii ti-au aratat respect, apreciere, este de datoria ta sa faci la fel cu semenii tai fara sa conditionezi purtarea ta de purtarea lor

 2. E boala grea la romani si nu cred ca scapam usor de ea. Revin si arat ca fara aplicarea la sange a unor norme si legi care sa reglementeze comportamentul in societate, nu vom scapa usor de astfel de animale … Amenzi, penalizari, puscarie si sa vezi si nemti devenim 🙂
  Altfel ne batem gura de pomana.

 3. N-am mai fost de mult la un cinema, nu sunt consumatoare de filme.Dar acum, ca mi-ai spus cum e cu bataia pe locuri, eu o sa ma duc cu scaunul meu de-acasa si mi-l pun unde vreau, sa nu ma cert cu nimeni.

 4. Nu te costa nimic. Dar unii nu stiu regulile sau nu dau doi bani pe ele…
  Si intr-un compartiment sau vagon de tren se intampla asta. Unii nu vor sa stea pe locul lor…ci pe altul, care li se pare lor mai bun 🙂

 5. Nu ma mai mira nimic, eu am trait aceeasi experienta la teatru, unde se presupune ca sunt prezenti oameni cu ceva mai mult bunsimt. M-am inselat, pentru ca si acolo m-am lovit de aceeasi problema. Pe locurile noastre stateau doi, pe ale caror locuri stateau alti patru si uite-asa am mutat eu trei randuri ca sa ma pot aseza pe locurile inscrise pe biletul meu 🙂
  Si am fost nesimtit, dupa spusele lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *