Virgil şi franceza care nu era destul de largă

Sâmbată dimineaţa, dacă ai nevoie de un instalator, n-ai decât să-ţi imaginezi unul.
Una dintre consecinţele nebănuite ale mutării mele la bunici, când aveam vreo trei ani, a fost faptul că n-am avut de la cine învăţa ce înseamnă şurubăreala prin casă.
Se vede treaba că blocul bunicilor mei, unul din acela vechi [la fel ca majoritatea oamenilor pe care-i găseşti acum acolo] şi cu patru etaje, a fost făcut cu simţ de răspundere. Acelaşi simţ de răspundere ceauşist care-a săpat prin munţi seducătoarele curbe ale Transfăgărăşanului, ori care a înălţat munţi de beton şi ciment, numindu-i baraje – acel simţ de răspundere care, mai târziu, şi sub pretextul revoluţiei, a fost înlocuit de o delăsare crasă… Dar asta-i cu totul altă poveste…
Deci, revenind, blocul bătrânilor e unul din ăla cu termen de garanţie pe veşnicie. În afară de un sifon de scurgere la baie, nu-mi amintesc să se fi stricat altceva în apartamentul bunicilor… Acasă, la ai mei, mă duceam doar în weekend; şi, după cum bine ştiţi, în momentul când ai un serviciu şi abia reuşeşti să te strângi pe-acasă sâmbăta, toate lucrurile tind să se strice în timpul săptămânii. Prin urmare, nici aici n-am găsit prea multe de făcut… Iar cu băieţii, să recunoaştem, n-aveam cu ce-mi bate capul, mai mult decât un lanţ sărit la bicicletă ori o roată slăbită la perechea de role… E drept, mai târziu am stat patru ani în cămin – dar acolo ce să repari: instalaţiile sanitare pe jumătate lipsă din spălător?
Uite-aşa, astăzi, când unul dintre calorifere a început să curgă pe parchetul proaspăt pus, m-am găsit faţă-n faţă cu neîndurătoarea întrebare: Ce fac?
Până la urmă, mi-am ascultat raţiunea şi mi-am zis că sigur asta e o treabă care să rezolvă dacă ştii să desfaci, ori să strângi, şuruburile care trebuie. Mergând din aproape în aproape, am descoperit o îmbinare la care o garnitură se slăbise. Am schimbat-o şi acum gata – parchetul e în siguranţă.
Dacă mi-ar fi spus cineva că sâmbătă dimineaţă voi cutreiera cartierul în căutarea unei garnituri pentru caloriferul din living, i-aş fi replicat că e nebun. În primul rând pentru că eu nu mă pricep la şurubăreli dintr-astea… Dar uite că am făcut-o, am schimbat o amărâtă de garnitură şi mă simt de parcă am proiectat şi amenajat întreaga instalaţie din apartament.
Niciodată nu e prea târziu să înveţi ceva, nu?
P.S.
Vă întrebaţi, desigur, cine e Virgil. Greşit – ce este Virgil?
Ei bine, Virgil este unul dintre numele de băieţi care-mi displac profund. [Vă rog, nu începeţi cu chestii legate de discriminare, că toată lumea are nume pe care nu le suportă…] Din această cauză, aşa i-am pus numele caloriferului nostru din camera de cămin, într-una din serile de studenţie când, fără curent electric şi fără căldură, n-ai ce să faci, decât să te gândeşti la tot felul de tâmpenii.
Însă porecla a prins şi aşa le-am spus caloriferelor de-atunci (inclusiv celui din living-ul meu): Virgil.

Iar franceza?… Foarte simplu: cheia franceză cu care am încercat să deşurubez capul termostat, dar scula s-a dovedit a avea o deschidere prea mică.

Comments

  1. A fost f amuzanta insemnarea asta…Mai ales povestea cu “Virgil” :)) E chiar comic cand dam nume unor lucruri ce ne displac…sau invers…:) D.

  2. Felicitaaaari! Doar ziceai ca esti berbec si-ti plac provocarile. Virgil te-a provocat, tu ai acceptat…situatia este sub control! Nici eu nu credeam ca o sa ajung sa-mi reinstalez singura Windows'ul, dar am invatat sa fac si asta. Cand am desfacut laptop'ul totusi, trebuie sa recunosc ca, la reasamblat, mi-au mai ramas niste suruburi :D. Dar, inca functiona :))! [Brainless]

  3. @ Anonim: invers, adica lucrurile care nu ne plac sa ne dea nume noua?…

    @Brainless: cand lucram la cealalta Agentie aveam o imprimanta care se defecta saptamanal. De fiecare data cand “intram” in ea ramaneau niste suruburi “pe langa”. La un moment dat, cred ca aveam un pumn (fara exagerare) si imprimanta aia tot mai mergea.

    Doua zile mai tarziu a luat foc.

  4. Deci tot pumnul ala de suruburi pe care le-ai adunat tu de prin ea erau puse acolo cu in scop :)). Am concluzionat! [Brainless]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *