What if…

Cum ar fi fost dacă…? este una dintre marile întrebări inutile ale istoriei. Am spus în repetate rânduri că nu văd niciun câştig în a recalibra trecutul, atât timp cât marea provocare este gestionarea optimă a prezentului. Pe scurt şi pe înţelesul tuturor, ce rost mai are să te întrebi cum ar fi fost dacă Hitler nu stârnea Holocaustul, când deja au murit zeci de milioane de oameni şi Germania mai poartă încă stigmatul unor evenimente ce nu mai pot fi reversate?

Însemnarea de faţă nu este despre nazişti sau crime de război, dar este – totuşi – în nota Ce-ar fi fost dacă…? Asta pentru că am primit o leapşă de la Roşcata şi trebuie s-o onorez. Aşadar, deşi nu am apărut în niciunul, provocarea este să numesc filmele în care mi-ar fi plăcut să joc.

Răspunsul la această întrebare se leagă de cele două obsesii ale mele: al doilea război mondial [Hmm, până la urmă, referinţa la genocidul în numele superiorităţii ariene n-a fost întâmplătoare] şi Batman.
Mi-ar fi plăcut să fiu parte din Band of Brothers – în opinia mea, una dintre cele mai emoţionante ecranizări despre cel de-al doilea război mondial. Asta dacă trebuie neapărat să fac o ierarhizare, pentru că – altfel – eu aş juca în orice film de război. Sau piesă de teatru, sau carte…
Şi mi-ar fi plăcut să joc într-o producţie cu Batman. Desenele animate cu el mi-au marcat copilăria şi sfârşitul ei – un vis cu Batman încheindu-se cu o poluţie… Nu am un fetiş cu bărbaţi îmbrăcaţi în negru, nici nu mă excită liliecii, dar undeva acolo era vorba şi despre o blondă voluptoasă. Şi dacă după ejacularea spontană am înţeles mesajul şi mi-am căutat o prietenă, aş fi curios ce succes aş fi avut din postura mascatului cu mantie.
Cam asta-i. Dacă mai este cineva interesat să-şi dezvăluie fanteziile (mai mult sau mai puţin) cinematografice, vă pasez pisica.

Comments

 1. Band of Brothers a fost fantastic! Am urmarit seria intr-o singura zi, pur si simplu nu puteam sa plec de langa monitor. Aveam senzatia ca sunt acolo, ca lupt si eu alaturi de ei. M-a impresionat peste masura momentul Bastogne.

  1. Au fost doua momente extrem de intense: Bastogne si descoperirea acelui lagar abandonat… Am citit mult despre WWII, inclusiv jurnale ale unor supravietuitori din lagarele de exterminare (barbati si femei deopotriva), insa acele scene mi-au pus efectiv un nod in stomac.

  2. Am tot auzit de Band of Brothers, insa nu am reusit sa il vad inca. Am terminat de vazut serialul The Big Bang Theory, m-am indragostit de oamenii aia. Apoi le-oi lua asa fain, pe rand: Game of Thrones, Band of Brothers si Walking Dead.
   Cat despre Batman, nu am cuvinte. M-as uita la Joker ore intregi si nu m-as plictisi, la cat de bine isi interpreteaza rolul.

  3. Pai, Bumbule, la ce lista de filme ti-ai pregatit, critic iese din tine :))))

   P.S. Din descrierea ta, banuiesc ca te referi la “The Dark Knight”. Eu am vazut filmul de trei numai ca pot asimila complet jocul magnific al lui Ledger. Iar apoi l-am mai vazut de cateva ori, ca imersia in universul lui Nolan sa fie totala.

 2. Filmul pe care urmeaza sa-l vizionez(in cel mai scurt timp) este Band of Brothers, pentru ca imi plac filmele despre cel de-al doilea razboi mondial si pentru ca il recomanzi cu atata caldura.

  1. Da, da, vazut si “The Pacific”. Nimic de zis, foarte bine realizat si el, insa… n-am mai regasit acel “ceva” din “Band of Brothers”.

   Oricum, pentru un colectionar/pasionat de istorie, ambele serii sunt un must have.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *