Zeul măcelului

Dacii şi romanii au avut, oficial, două războaie, cu consecinţe nefaste (am apărut noi). Englezii şi francezii au avut, printre alte “hârjoneli”, războiul de 100 de ani. Israelienii şi arabii au avut, într-o existenţă marcată de conflict, şi un război de 6 zile… Nu mai miră pe nimeni că două prinţese au avut şi ele un mic război al lor, de vreo zi.
Nu vreau să comentez de la ce a pornit totul, cum a escaladat situaţia, cum s-a încheiat, cine a avut dreptate şi cine nu. Nu e treaba mea (au făcut-o alţii) şi, oricum, e imposibil să nu ştiţi că prinţesa urbană în funcţie a avut un clinci cu o altă prinţesă – mai mult sau mai puţin urbană, dar, oricum, pretendentă la tron, sau măcar la o regenţă. Ce-a ieşit a fost o adevărată bătaie cu frişcă, un haos, în mijlocul căruia l-am întâlnit pe el, privind în jur cu un zâmbet sardonic: zeul măcelului.
Dar, până să dezvolt ce-am învăţat din întâlnirea mea cu acest personaj, permiteţi-mi o paranteză.
Bănuiesc că aţi văzut The Dark Knight, al doilea film din trilogia Batman a lui Cristopher Nolan. [Nu daţi ochii peste cap, nu este vorba de obsesia mea pentru personajul cu urechi ascuţite! Bear with me…] La un moment dat în film, Joker ne împărtăşeşte viziunea lui asupra lumii (scena din spital, când Joker îl eliberează pe Harvey – mai puţin Dent şi mai mult Two Face): atât timp cât există un plan, toată lumea e liniştită. Chiar şi când se întâmplă ceva rău, nimeni nu o ia razna. Dacă apare cineva şi spune mâine am să iau nişte ostatici, iar nişte oameni vor muri, încă e bine: face parte dintr-un plan. Însă, dacă la acest plan, aduci un singur element neprevăzut, totul se dă peste cap şi se transformă în haos…
Lăsându-l pe Joker cu ale lui [RIP Heath Ledger; din păcate, fulminanta prestaţie actoricească a avut un preţ prea mare], să ne gândim puţin: dacă prinţesa-pretendentă venea la prinţesa-domnitoare şi-i spunea mâine, blogul meu va capăta o nouă identitate – a ta, nu se ataca nimeni. Curtea prinţesei-domnitoare reacţiona prompt, cu tot cu avocat, spioni şi cercetaşi, luând toate măsurile necesare împotriva plagiatului. Însă prinţesa-pretendentă a folosit elementul-surpriză şi inevitabilul s-a produs: curtea n-a mai apucat să mişte, fiindcă reacţia prinţesei-domnitoare alone a ajuns direct la poporul din regat, care a dezlănţuit haosul.
Şi astfel s-a întrupat zeul măcelului: câte un picior de la unul, o mână de la altul, o coastă de la cutărescu, un pumn de la icsulescu – până a devenit spectrul complet al agresivităţii umane, care zace în fiecare dintre noi şi abia aşteaptă să fie lăsat la lumină.
Violenţa, agresivitatea fac parte organică din fiinţa umană. Cine spune că a întâlnit o persoană lipsită de agresivitate, se înşeală: a dat ori peste o fiinţă care-şi cunoaşte limitele şi, astfel, a dobândit un autocontrol extrem de eficient, ori peste o fiinţă care nu s-a explorat îndeajuns şi ceea ce pare non-violenţă este, de fapt, o pată de întuneric pe harta acelei persoane [Aştept criticile la acest paragraf]. Până vă dezlănţuiţi, vă spun că, by default, eu plec de la prima ipoteză [Cunoaşterea propriilor limite a dat naştere marilor pacifişti ai lumii, dar şi unora dintre cei mai periculoşi criminali, deopotrivă]. Numai că, alăturat unui grup, capacitatea de auto-control a omului tinde să scadă. Iar cu cât grupul este mai mare, cu atât ea scade mai mult.
Din această perspectivă, nici nu mai contează cine a avut dreptate şi cine nu în războiul prinţeselor. Pentru un moment, cele două ipostaze au fost identice, legate prin spectrul rânjit al zeului măcelului.
Într-o asemenea situaţie ne dăm seama că, de fapt, mulţi dintre noi suntem asemenea lui Dorian Grey: luminoşi la suprafaţă, însă mohorâţi undeva, deep down.
Yuri Orlov avea, în debutul filmului Lord of War [din punctul meu de vedere, cel mai bun rol făcut de Nicolas Cage până acum], următorul monolog (adaptat): Pe glob, un om din 12 are o armă. Întrebarea logică este: cum îi înarmezi pe ceilalţi 11?
Dar dacă restul de 11 oameni nu au nevoie de o armă pentru a scoate la iveală răul din ei?
P.S. Vă recomand cu căldură cele trei titluri: The Dark Knight – pentru interpretarea monumentală a lui Ledger; Dorian Grey (ecranizarea din 2009) – pentru atmosfera de excepţie; Lord of War – pentru că Nicolas Cage reuşea, cândva, nişte roluri de anvergură.

Disclaimer. Aşa cum am mai spus, însemnarea de faţă nu-şi propune să ia partea nimănui. Nu este o critică la adresa niciunui personaj care apare pe cele două bloguri menţionate, ci – din punctul meu de vedere – un studiu de caz.

Comments

 1. Ei da, un studiu de caz destul de interesant. Si corect, presupun, eu una nu ma pricep deloc la razboi de niciun fel. Desi poate n-ai zice… 🙂

 2. Printesa a descalecat in umila mea pata de intuneric 🙂

  Eu cred ca te pricepi. Iar chiriasa pe care o porti cu tine ti-a ascutit instinctele. Ramane doar sa le pui la treaba “for good use”.

 3. Cunoastem, de la cealalta Ioana. Nu o alta copy-cat, ci actuala chiriasa (viitoare evacuata, cu termen pana pe 15 ianuarie) a colegei mele de birou, ce tocmai a trecut azi pe la serviciu, sa-mi readuca aminte ca ea este in concediu si eu nu.

 4. Mai, numai conflicte intre printese, ceva de speriat, imi aduc aminte cand se certa Nicolae Guta cu Adrian Copilu’ Minune ca unul se daduse regele manelelor cand altul de fapt era…sau ceva de genul asta.

  In rest, da, first world problems.

  P.S. Misto filmele
  P.P.S. Tie ti se vede fontul mic si in reader.

 5. @Ioana: la noi aici, se poarta. Varul meu, Horica fara frica, mai avea cateva ore pana sa se nasca si ma insotea la Politie, sa-mi fac mutatie pe adresa lui. 🙂

  @Vlad: ne-ai prins! Mie si lui Enrique Iglesias ne plac chestiile mici… Atunci, uita-te pe insemnarea precedenta (Test) si vezi care font de-acolo da mai bine – daca e vreunul.

  Astept feedback.

 6. n-am văzut niciunul. chiar îți mulțumesc pentru sugestii 🙂 Acum mă chinuiam să văd o variantă CAM a filmului Sherlock Holmes – A Game Of Shadows (2011) și deja m-au cam luatără dracii :))
  La mulți ani, întunericule!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *